Cijene nafte i dalje padaju, odgođen sastanak Rusije i Saudijske Arabije

ilustracija

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 33 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija odgodile sastanak na kojem su trebale raspravljati o smanjenju proizvodnje zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 33,30 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 27,69 dolara.

Trgovci danas pozorno prate vijesti o pregovorima vodećih proizvođača o značajnom ograničenju opskrbe kako bi se prilagodila urušenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošlog tjedna da je posredovao u dogovoru koji bi mogao rezultirati smanjenjem proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije za 10 do 15 milijuna barela dnevno, što predstavlja 10 do 15 posto ukupne globalne opskrbe.



Saudijska Arabija zatražila je hitan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača kako bi se postigao pravedan sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta. Sastanak je trebao biti održan danas ali je pomaknut za četvrtak.

“Možda je i bolje što je sastanak odgođen kako bi proizvođači prije samih razgovora u četvrtak utvrdili najmanji zajednički nazivnik”, smatra analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Cijene su ipak pale na azijskim tržištima zbog početnog razočaranja, dodao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva spremna na koordinaciju s ostalim zemljama izvoznicama kako bi pomogla u stabilizaciji tržišta. Dodao je i da je sastanak OPEC+ odgođen iz tehničkih razloga.

Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja smatra pak da će, čak i ako grupa dogovori smanjenje opskrbe za 15 milijuna barela dnevno, “to tek zagrepsti površinu problema, s obzirom na procijenjeni višak u travnju od 23 milijuna barela dnevno.

Raspoloženje na tržištima donekle podupire potez Saudijske Arabije koja je u očekivanju ishoda sastanka OPEC+ odgodila objavu službene prodajne cijene sirove nafte za petak.

Trgovce je pak uplašilo priopćenje kineskih zdravstvenih vlasti da je u nedjelju navečer otkriveno 78 novih asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom, u usporedbi sa 47 novootkrivenih dan ranije.

Riječ je o slučajevima u kojima virus prenose ljudi bez ikakvih simptoma. Takav prijenos trenutno jako brine kineske vlasti koje su mjerama bez presedana uspjele znatno smanjiti ukupan broj zaraženih, tumači Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 23,01 dolar, što znači da je poskočila 4,11 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.rus pandemic.

Komentari