Cijena nafte porasla

Pixabay

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, poduprte naznakama da bi vodeći proizvođači mogli postići dogovor o značajnijem ograničenju opskrbe, uz dodatnu potporu rasta aktivnosti u kineskoj industriji koji nagovješćuje jaču potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,13 dolara  u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,62 dolara. Na kraju prošlog tjedna zaključila je trgovanje u minusu 1,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,07 dolara višoj cijeni, od 56,24 dolara. U petak je zaključio trgovanje u minusu 2,94 dolara.

Na kraju prošlog tjedna tržišta su zabrinule obnovljene napetosti u odnosima SAD-a i Kine koji pregovaraju o trgovinskom sporazumu. Pritisak su stvorili i podaci koji su pokazali rekordnu proizvodnju u SAD-u, od 12,46.milijuna barela dnevno u rujnu.

Danas se fokus preusmjerio na izjave dva neimenovana izvora da se očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, ograničiti opskrbu za dodatnih 400 tisuća barela dnevno.



Trenutno je smanjuju za 1,2 milijuna barela dnevno.

“Raspravlja se o značajnijem ograničenju opskrbe”, rekao je izvor iz OPEC-a, podsjećajući na prognoze o višku u opskrbi u prvoj polovini iduće godine. “U prvoj polovini 2020. čeka nas veliko gomilanje zaliha, moramo voditi računa o tome”, dodao je.

“Bilo kakva naznaka nezadovoljstva među proizvođačima odaslat će negativne signale i značajno pritisnuti cijene. Mislimo da su male šanse da se to dogodi”, dodaje Tamas Varga iz PVM-a.

Ministri OPEC-a sastat će se u Beču u četvrtak, a dan nakon toga pridružit će im se i neovisni proizvođači.

Potporu cijenama pružio je danas i neočekivan podatak o rastu aktivnosti u kineskoj industriji zahvaljujući oporavku domaće potražnje, poduprte pojačanim poticajnim mjerama Pekinga. To podupire izglede za poboljšanje potražnje za naftom.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 63,83 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentari