Brodić: Koronavirus je Talebov crni labud ove godine i okidač možebitne recesije

N1

Ivan Brodić, glavni urednik portala Energypress, gostovao je u emisiji N1 televizije gdje je prokomentirao mjere opreza uvedene zbog koronavirusa kao i ekonomske posljedice izvandredne situacije.

“Zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima logičan je korak s obzirom na cijelu situaciju koja je nastala oko globalne zaraze. Naravno da država ne može ostati skršenih ruku, i mnoge druge zemlje postavljaju te mjere”, rekao je Brodić.

“Vjerovatno je trebala biti proglašena pandemija. Italija nije najveći problem. Najveći problem je Iran, zbog sankcija u kojima se nalazi. Kada bi se proglasila pandemija, vjerojatno bi se moglo pomoći tim ljudima izvana i Svjetska zdravstvena organizacija mogla bi osigurati sredstva za daljnju borbu protiv zaraze”, smatra Brodić.

I dalje su omogućena putovanja iz i u Italiju.



“Teško je moguće napraviti tvrđavu poput Albanije nekad, i tada prolaze stvari. Što se tiče Italije, gotovo je sigurno da je ovo okidač talijanske recesije. Kako smo mi dosta spojeni ekonomski s Italijom, posve je sigurno da će to imati i utjecaja kod nas, ne samo zbog turizma. Tu je i bankarski sustav, uvoz hrane. Cijela situacija nije bezazlena.

Ova bi godina u ekonomskom smislu mogla biti vrlo teška.

“Čini se da je koronavirus Talebov crni labud i okidač možebitne recesije. Tu je drastičan pad cijena nafte, pritisak na dolar. U Hrvatskoj bi se mogao dogoditi pad BDP-a zbog povezanosti s Njemačkom i Italijom. Mi dosta ovisimo o turizmu, vidjet ćemo kako će to izgledati. Sumnjam da će cjepivo doći u iduća 4 mjeseca i da će histerija splasnuti. Možemo očekivati lošu gospodarsku i turističku sezonu”, rekao je Brodić.

Cijena nafte pala je na 30 dolara. Što znači taj pad?

“Znači da je pala potražnja na svjetskom tržištu, kineski uvoz je pao za 17 posto, oni su veliki uvoznici, pala im je industrijska proizvodnja, nemaju potražnju za energentima. U isto vrijeme OPEC je želio dodatno smanjiti proizvodnju nafte za 4 posto globalno potražnje što nije uspjelo zbog toga što je Rusija drugi najveći nafte i planira svoj proračun na cijenu od 40 -50 dolara po barelu nafte. U istom trenutku je Saudijska Arabija smanjila cijenu za svoje kupce za 8 posto, što je dovelo do cjenovnog rata. Analitičari predviđaju da bi ovog vikenda cijena nafte, ako se ovo nastavi, magla pasti i na 20 dolara”, rekao je Brodić.

Što to znači za potrošače? Jeftijije gorovo?

“Nešto niže cijene goriva mogu se očekivati, međutim, to zapravo znači da je sve manja potražnja za energentima, a to znači da industrijska proizvodnja opada, što nije sretna situacija”, rekao je Brodić.

Damir Novotny upozorava da država kontrolira gotovo polovinu radnih mjesta u Hrvatskoj. Jeli to, s obzirom na krizu koronavirusa, utješna ili zabrinjavajuća vijest?

“Nemamo kristalnu kuglu, ali sve ovo izgleda na početak recesije. Ovo je jedan od alarmantnijih podataka, zbog toga što su to isto glasači”, rekao je Brodić za N1. Ostatak intervjua pogledajte OVDJE.

Komentari