Ekonomski analitičar o prodaji Leda: Fantastičan potez. Ovo je jako dobra cijena za vlasnike Fortenova grupe

Fortenova grupa d.d. i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk i Frikom d.o.o. te nekoliko manjih povezanih društava.

Vrijednost transakcije iznosi 615 milijuna EUR, na bazi bez gotovine i bez dugova, a njezino je zaključenje planirano za treće tromjesečje 2021. godine.

Premijer zadovoljan 

“Vjerujem da je cijena koju su postigli najbolja, riječ je o jednoj od najjačih kompanija na svijetu i da postanu putem ovog novog vlasnika puno jači brendovi na europskoj razini, a i globalno”, rekao je Plenković, podsjetio je da je spriječen kolaps Agrokora koji bi vrlo vjerojatno imao devastirajuće posljedice na hrvatsko gospodarstvo.

“Ovo je jedna nova šansa kompanije, radnika pa i samog brenda pa i proizvoda”, naglasio je premijer.



Grubišić: Radi o zaista velikom poslu te da je Fortenova jako dobro prošla

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za Index je komentirao prodaju Leda, navodeći kako se tako nešto moglo očekivati te da bi uskoro moglo doći i do prodaje ostalih tvrtki iz Fortenova grupe te smatra da bi prva na redu mogla biti Jamnica.

Otkrio je da se ovdje radi o zaista velikom poslu te da je Fortenova jako dobro prošla.

“Obzirom da je Fortenova grupa u vlasništvu financijskih institucija koje su u vlasništvo ušle silom prilika ili pak u potpuno nepredviđenim poslovnim okolnostima, oni su u neprirodnoj poziciji jer vlasništvo nad ovim tvrtkama kao što je Ledo nisu njihov ‘core business’. Oni su u tome spletom okolnosti kao posljedica Lex Agrokora. Bilo je u potpunosti očekivano da će htjeti doći do svojih novaca kombinacijom dviju stvari, isplatom dividende i eventualnom prodajom udjela u Fortenovi.

Tvrtke koje su dio Fortenove posluju, ostvaruju zaradu i isplaćuju dividende Fortenovi, a druga stvar je prodaja udjela, dakle tvrtki u sastavu Fortenove. Nomad Foods će sad Fortenovi isplatiti novac pa oni mogu vratiti kredite, mislim da će veći dio ovih sredstava od predaje otići na vraćanje ‘roll-up’ kredita”, kazao je Grubišić za Index.

Navodi kako je stoga bilo za očekivati da će krenuti u prodaju tvrtki te navodi kako su uspjeli postići odličnu cijenu.

“Fortenova je kao prodavatelj s ovom cijenom u danim okolnostima napravila fantastičan potez. Ovo je jako dobra cijena za vlasnike Fortenova grupe”, istaknuo je Grubišić.

‘Ledo nije u vlasništvu Hrvatske’

O tome što će ova prodaja značiti za Hrvatsku navodi kako se u javnosti pogrešno tumače neke stvari.

“Prije svega, Ledo nije u vlasništvu Hrvatske, nego je uvijek bio u privatnom vlasništvu, treba se razbiti mit o tome što za nas znači prodaja Leda. Ledo je u zadnjih 30 godina bio u privatnom vlasništvu koje je sad promijenjeno. U tom smislu ako to gledamo, pitanje je što ovo znači za sve dionike koji su u odnosu s Ledom, to su radnici, dobavljači, kupci, kreditor i država. Ovih pet bi trebalo biti u interesu da imaju snažnog vlasnika, to znači da će isporučivati dobre usluge, proizvode, plaćati dobavljačima, plaćati kamate te državi poreze, a djelatnicima dati posao uz konkurentne plaće.

Komentari