Ekonomske posljedice koronavirusa: Pati turizam, industrija. Grad Dubrovnik bi mogao izgubiti 30 milijuna kuna

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u utorak su upozorili da globalno širenje koronavirusa već ima utjecaj na svjetsku i domaću ekonomiju. Kriza, smatraju u HOK-u, posebno će se negativno odraziti na male i srednje poduzetnike, koji su prvi na udaru i najranjiviji u takvim situacijama.

Na gospodarske posljedice koronavirusa u utorak je upozorio i Dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Rekao je da će zbog koronavirusa u prvih šest mjeseci u dubrovačkoj gradskoj blagajni biti 30 milijuna kuna manje te da bi sezona – ako se  zaustavi epidemija – mogla biti 30 do 40 posto lošija.

“SAD su izdale preporuku da se ne putuje kruzerima, a Italija je u karanteni. To će znatno utjecati. Čak 70 posto kruzera koji dotiču Dubrovnik stiže iz Venecije. Dakle, od njih ništa. Doduše, broj otkaza nije enorman, ali postoji. Imamo interes za dodatni booking drugih kompanija u otkazanim terminima. Sad ćemo vidjeti koliki je gospodarski utjecaj kruzera na grad”, rekao je Franković.

Kriza je pogodila i industriju pametnih telefona. Isporuke mobilnih telefona unutar Kine prepolovljene su u veljači u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće. Kineski su proizvođači ujedno u prošlom mjesecu predstavili samo 10 novih modela mobitela, gotovo tri četvrtine manje nego u istom razdoblju prošle godine.



Od siječnja zatvorene su brojne tvornice a promet je znatno ograničen kako bi se spriječilo širenje virusa.

Zbog koronavirusa pala je i cijena nafte. Ruski ministar energetike Aleksandera Novaka tako je rekao da ne isključuje mogućnost mjera za stabilizaciju tržišta koje bi poduzeli skupa s OPEC-om. S druge strane, iz Saudijske Arabije poručuju da ne vide potrebe za takvim sastankom ako se ne postigne dogovor o mjerama koje bi valjalo poduzeti kako bi se ublažio utjecaj epidemije koronavirusa na potražnju i cijene.

Mjere stabilizacije

Iz HOK-a su upozorili da ako kriza uzrokovana koronavirusom potraje, država morati uvesti mjere za smanjenje negativnih posljedica na gospodarstvo.

Kompenzacijske mjere najavio je i Donald Trump. Američki predsjednik je obećao da će poduzeti “velike korake” kako bi zaštitio američko gospodarstvo od utjecaja širenja koronavirusa.

Japanska vlada planira pak potrošiti više od četiri milijarde dolara u drugom paketu mjera za suzbijanje posljedica epidemije.

Europska Komisija je pak najavila akcijski plan za ključne sirovine i novu farmaceutsku strategiju za osiguranje industrijske i strateške autonomije Europe. To je izravan odgovor na prijetnju koju predstavlja epidemija koronavirusa.

Komentari