Ekonomistica o Vladinom planu oporavka: Ako će milijarde stvarno dominantno ići u javni sektor, onda kao da ga je pisala Radnička fronta, a ne HDZ

Maruška Vizek/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prekrasnu budućnost nam predviđa 80 stranica Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji je jučer objavila Vlada. Ovaj nacrt pun je prijedloga koji će poslužiti da od Europe u idućih 5 godina dobijemo gotovo 50 milijardi kuna. Ali, milijarde ne možemo dobiti dok ne provedemo reforme.

Da je vrag u detaljima upozoravaju stručnjaci, kojima smeta što dominantno novac odlazi javnom sektoru.

“Ako taj plan bude izgledao na način da će dominantno investicije ići kroz javni sektor, onda doslovno možemo reći da je taj plan mogla pisati vlada koju je vodila Radnička fronta, a ne HDZ”, kaže Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

S tim u vidu, u udruzi poslodavaca očekivano nisu zadovoljni, još čekaju da ih se uključi u razgovore.



“Očekivali smo puno više, puno detaljnije, da će biti puno lakše za komentirati, pred nama je dosta težak posao, ali se nadamo da ćemo ipak biti uključeni”, kazao je dopredsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Balen.

“Italija je drugačije reagirala…”

Tako su i u tvornici za proizvodnju kotlova i peći u Labinu očekivali više, po uzoru na neke druge zemlje. “Primjerice Italija je drugačije reagirala, tako da naša kuća tamo u ovom trenutku za sve investicije u 4.0 industriju do 2,5 milijuna eura, ima povrat kroz grantove do visine od 50 posto”, kazao je direktor tvrtke MCZ i predsjednik granske Udruge metalne industrije pri HUP-u Kristian Krpan.

“Bez reformi nema investicija. Ovo nije helicopter money”, priznaje i sam premijer Andrej Plenković. Sve to traži ono što se godinama odgađa.

No, same fraze u planu govore da bi nam trebalo početi teći med i mlijeko. Spominje se produljenje životnog vijeka, robotska kirurgija u bolnicama, pametna poljoprivreda, sanacija okoliša, pa čak i veća uključenost građana u borbu protiv korupcije.

Iako je premijer jučer neki dan rekao da ne vjeruje u basne, čini se da ipak vjeruje u bajke, piše RTL.

Komentari