Ekonomist Dejan Kovač analizira prosječan rad u EU: Hrvati rade čak 10 godina manje od ostalih, pogledajte tko je gori od nas…

N1

U povodu osme obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju na svom Facebook profilu post je objavio ekonomist Dejan Kovač. On se osvrnuo na činjenicu kako Hrvati u prosjeku rade čak 10 godina manje od ostalih zemalja, članica s najvećim stažom.

Jedino tko od nas manje radi je…

U postu je napisao analizu o tome u kojim državama se koliko radi.

Rekao je i kako u zadnjih 30 godina pada naša ekonomska snaga.



Kovač ističe kako je najkraće očekivano trajanje radnog vijeka zabilježeno u Italiji (31,2 godine), a slijedile su je Grčka i Hrvatska (obje 32,8 godine), Belgija (33,4 godine) i Bugarska (33,5 godine).

“Ako pogledate malo tko najvše radi je ujedno i direktno korelirano sa većim BDP per capita, izuzev Luxemburga. Među državama članicama EU-a, Švedska, Nizozemska i Danska imale su najdulje očekivano trajanje radnog vijeka u 2020. godini (42, 41 i 40 godina). Postavlja se pitanje – kako da konkuriramo zemljama kada 10 godina manje radimo i imamo puno manja kapitalna ulaganja? Osim rada i kapitala, ono što je implicitno skriveno u proizvodnoj funkciji BDPa je i broj radnika, koji će nama zbog demografije ići isto tako nizbrdo prema dolje”, piše Kovač u postu na Facebooku.

 

Komentari