Drugi dan zaredom porasle cijene dionica na Wall Streetu

Izvor: Facebook

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks na putu prvih tjednih dobitaka u posljednjih osam tjedana.

Dow Jones porastao je 516 bodova ili 1,61 posto, na 32.637 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,99 posto, na 4.057 bodova, a Nasdaq indeks 2,68 posto, na 11.740 bodova.

Pritom su najviše porasle cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca, nakon što su objavili kvartalne poslovne rezultate i povećali procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Tako su cijene dionica Dollar Generala, Macy’sa i Dollar Treea skočile između 13,7 i 19,3 posto.



Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća sastavnica američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem razdoblju snažno rasti.

Prije tjedan dana slabi poslovni rezultati i smanjene procjene daljnje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule su ulagače.

Da se razumijemo, ovoga tjedna objavljeni podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, a čini se i da će Fed u iduća dva mjeseca podići kamatne stope za po 0,50 postotnih bodova.

Međutim, teza da se potrošači suzdržavaju od potrošnje, koja čini 70 posto američkog gospodarstva, je prenapuhana, kao i teza o nadolasku recesije, jer novi poslovni rezultati kompanija i njihove pozitivne procjene govore suprotno, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Podršku tržištu pružio je i znatan rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Ulagače, pak, nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 1,5 posto na anualiziranoj razini, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

Zahvaljujući snažnom rastu posljednjih dana, S&P 500 i Nasdaq indeks na putu su prvih tjednih dobitaka, nakon sedam tjedana pada. Dow Jones je, pak, na putu prvog dobitka nakon osam tjedana pada.

U odnosu na početak tjedna Dow je u plusu 4,4 posto, S&P 500 oko 4, a Nasdaq indeks 3,4 posto.

I dok dio analitičara smatra da je to možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

Ovotjedni rast cijena dionica smatramo po prirodi tehničkom korekcijom jer nema nikakvih promjena u općem trendu. Zaoštreni financijski uvjeti koji potiskuju potražnju u realnom gospodarstvu ostaju kanal kojim se Fed nada suzbiti inflaciju. Dok se to ne promijeni, rast cijena dionica, kakav vidimo ovoga tjedna nakon neprestanog pada gotovo dva mjeseca, vjerojatno će biti kratkotrajan, kaže Zachary Hill, strateg u tvrtki Horizon Investments.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,59 posto, na 14.231 bod, a pariški CAC 1,78 posto, na 6.410 bodova.

Komentari