Dolar ojačao prema košarici valuta nakon tri tjedna pada

dolar

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon tri tjedna pada, pa se tako odmaknula od najnižih razina u dvije i pol godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 90,93 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,15 posto, na 104,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala 0,1 posto, na 1,2115 dolara.



U fokusu ulagača prošloga su tjedna bile vijesti o cjepivu protiv koronavirusa, pregovori o poticajnim mjerama u Europskoj uniji i SAD-u, kao i pregovori povezani s brexitom.

Početak cijepljenja u Britaniji potaknuo je optimizam na tržištima jer se ulagači nadaju da će se uskoro gospodarske aktivnosti normalizirati, a gospodarstva oporaviti od koronakrize.

Zbog toga su na početku tjedna ulagači bili skloni rizičnijim investicijama.

No, u drugoj polovici tjedna na tržištu je zavladao oprez jer u pregovorima između republikanaca i demokrata u američkom Kongresu još uvijek nije postignut dogovor o dodatnim poticajnim mjerama.

O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Švicarski franak najveća je ‘žrtva’ rastuće neizvjesnosti

Čelnici Europske unije postigli su, pak, dogovor o poticajnim mjerama.

Uz to, Europska središnja banka (ECB) povećala je program otkupa obveznica za 500 milijardi eura, na ukupno 1.850 milijardi eura, i produžila program za devet mjeseci, do ožujka 2022. godine, što bi trebalo potaknuti oporavak gospodarstva eurozone.

No, čelnici središnje banke ne očekuju brzi oporavak gospodarstva eurozone, pa su smanjili procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u idućoj godini na 3,9 posto, dok su u rujnu procjenjivali da će rast iznositi 5 posto.

I dok je euro bio stabilan, britanska se funta našla pod pritiskom jer pregovori između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita ne napreduju.

Zbog toga su krajem tjedna ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

“Pored funte, švicarski franak najveća je ‘žrtva’ rastuće neizvjesnosti oko brexita, a razlika je u tome što je on pod pritiscima na jačanje, a ne na slabljenje, s čime vjerojatno neće biti zadovoljna švicarska središnja banka”, rekla je analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Komentari