Dok ostale svjetske burze padaju, Wall Street na rekordnoj razini. Evo koji je sektor bio ključan

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, dok su na ostalim svjetskim burzama ulagači oprezniji zbog sporog oporavka gospodarstava.

Dow Jones ostao je prošloga tjedna gotovo nepromijenjen, na 27.930 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na rekordnih 3.397 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na rekordnih 11.311 bodova.

Prošloga se tjedna S&P 500 indeks probio iznad dosadašnje najviše razine u povijesti, dosegnute 19. veljače, i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize.

Naime, od kraja veljače do kraja ožujka S&P 500 oštro je pao zbog posljedica pandemije koronavirusa. Ipak, pokazalo se da je to bila najkraća vladavina ‘medvjeda’ u povijesti jer, od 23. ožujka do sada S&P 500 skočio je 55 posto, pa su na tržištu ponovno zavladali ‘bikovi’.


Od udara koronakrize prvi se oporavio Nasdaq indeks koji je rekordnu razinu dosegnuo još u lipnju. Prošloga je tjedna to uspjelo i S&P 500 indeksu, dok je Dow Jones i dalje oko 6 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute u veljači.

Brz oporavak indeksa od koronakrize zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, najviše je, oko 25 posto, od početka godine porastao tehnološki sektor, koji uključuje dionice Applea i Microsofta. S rastom od 23 posto prati ga potrošački sektor, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijene dionice Amazon.coma.

Ipak, ostaju dvojbe koliko je rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

“Oporavak S&P 500 indeksa je impresivan i stvorio je puno bogatstva, no nisam siguran da to odražava stanje u gospodarstvu. Rast indeksa više je posljedica inflacije imovine, koja je potaknuta velikom likvidnošću, stalnom fiskalnom i monetarnom podrškom gospodarstvu, kao i slabijim dolarom”, kaže Patrick Leary, strateg u tvrtki Incapital.

A da situacija u gospodarstvu nije baš impresivna, prošloga je tjedna pokazao i zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke.

Pandemija koronavirusa “uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu i dalje potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u lipnju i srpnju.

“Ulagači zanemaruju trenutne gospodarske slabosti i usmjereni su na točku na kojoj će početi oporavak, posebice zahvaljujući Fedovoj podršci kompanijama. Tako je, kako je, bez obzira je li to ispravno ili pogrešno. Ipak, mislim da je tržište malo prenategnuto”, kaže Brian Reynolds,strateg u tvrtki Reynolds Strategies.

Među najvećim se dobitnicama prošloga tjedna našla dionica Applea, pa je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva premašila 2.000 milijardi dolara. Tako je Apple postao prva američka kompanija kojoj je to uspjelo.

Tehnološki sektor predvodnik je oporavka tržišta posljednjih mjeseci jer poslovni rezultati tih kompanija pokazuju da im koronakriza nije osjetnije naštetila. Dapače, nekima je zbog rada ljudi od kuće i rasta online ‘shoppinga’ uvelike i pomogla.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 6.001 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 12.764 boda, a pariški CAC 1,3 posto, na 4.896 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,6 posto, na 22.920 bodova.

Komentari