Dobrović o postavljanju Kukića na čelo Fonda za zaštitu okoliša: Kontroliranje svih sredstava Fonda moglo biti od velike koristi za Bandića

Gdje odlaze novci namijenjeni onima koji su prošli razne natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, već je dulje vrijeme pod znakom pitanja. Posebice se to aktualiziralo kada je hrvatska Vlada na čelno mjesto Fonda postavila Srđana Kukića, bivšeg zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda iz vremena SDP-ove vlade, ali i osobu za koju mnogi kažu da je “čovjek” od povjerenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Zašto je to važno? Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljuje sredstva pravnim i fizičkim osobama radi financiranja programa, projekata i drugih aktivnosti, utvrđenih sukladno odredbama Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na temelju provedenog javnog natječaja dodjeljuju se beskamatni zajmovi, subvencije, pomoći i donacije. 

Sredstva Fonda su strogo namjenska

Sredstvima Fonda prije svega se financiraju programi, projekti i slične aktivnosti utvrđeni prema Nacionalnoj strategiji zaštite okoliša i Nacionalnom planu djelovanja za okoliš, Strategiji energetskog razvitka i Programu provedbe strategije energetskog razvitka te nacionalnim energetskim programima.

Sredstva Fonda mogu se koristiti samo za namjene za koja su dodijeljena, jer u suprotnom, kako u Fondu objašnjavaju, ako korisnik dodijeljena sredstva ne koristi na način i za namjene utvrđene ugovorom, dužan je nenamjenski utrošena sredstva vratiti Fondu. Za štetu nanesenu Fondu odgovara na način utvrđen ugovorom o korištenju sredstva. 



Za portal Otvoreno.hr zamolili smo za komentar bivšeg ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića o tome što znači Vladino postavljanje “Bandićevog čovjeka” Siniše Kukića na mjesto direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kako će to utjecati na poslovanje i raspodjelu novaca s raznih natječaja. Naime, Dobrović je, dok je bio ministar veliku pažnju posvetio ispravnom gospodarenju otpadom. 

Politička trgovina utječe na funkcioniranje društva

Dobrović je rekao kako su “kadrovska rješenja pokazatelj u kojoj mjeri politička trgovina za očuvanje većine u Saboru utječe na funkcioniranje našeg društva”. Nadalje je istaknuo kako je “u normalnoj državi ovakav Fond instrument za provedbu politike zaštite okoliša, a u našoj tužnoj domovini se shvaća kao kasa za provođenje uske, stranačko-klijentelističke politike”.

Dodao je kako će to definitivno značajno utjecati na raspodjelu novaca, a da će pritom još teže biti zamijetiti brigu oko toga u kojoj mjeri se tim novcem približava pojedinim sektorskim ciljevima. 

Fond je namijenjen svim građanima, a dosad je zagrebački gradonačelnik iskorištavao novce koji su se s natječaja slijevali u gradski proračun.

Upitali smo Dobrovića u kojoj je mjeri to naštetilo ostalim općinama i gradovima u Hrvatskoj?

“Zagrebački gradonačelnik je veliki meštar za razno razne natječaje u vlastitoj režiji. Jedino su mu manje poznati natječaji za financiranje EU novcem, jer se očito traži prevelika razina transparentnosti. Često se u natječajima Fonda postavljaju uvjeti koji ne odgovaraju manjim gradovima i općinama, iako i oni imaju iste sektorske obveze, na primjer u stupnju recikliranja otpada. Jasno je da sada mogu očekivati još teže uvjete za korištenje državnih novaca koje se za ove vrlo specifične namjene prikupljaju u Fondu”, naglasio je Dobrović.


Bandić će pokušati namaknuti još više novaca u gradski proračun 

Na temelju Vladine odluke može se zaključiti kako će Milan Bandić, zbog postavljanja “svog čovjeka” na čelo Fonda, pokušati namaknuti još više novaca u gradski proračun pa mu je to možda argument za najavljeno smanjenje cijena odvoza smeća u Zagrebu. 

Dobrović napominje kako bi kontroliranje Fonda, a time i svih njegovih sredstava moglo biti od velike koristi za Milana Bandića, jer je poznato da gradske financije stoje vrlo loše i da se grad nalazi pred velikim izazovima, posebice u gospodarenju otpadom.

“Sasvim je moguće da ga je upravo to ohrabrilo da manipulira javnost oko pojeftinjenja usluge odvoza otpada. Gospodarenje otpadom u gradu Zagrebu lišeno je svake sustavnosti, u kaotičnom je stanju, ne zna se tko njime upravlja, niti što građane ovdje još čeka”, istaknuo je Dobrović.

Zanimalo nas je i njegovo mišljenje o tome u kojem će smjeru ići priča s Fondom, na što je odgovorio kako je to “čerupanje Fonda i preživljavanje većine do izbora”.

“Na žalost, ispunjenje sektorskih ciljeva, pomoć oko povlačenja sredstava EU-a za vrlo konkretne namjene koje bi jedinicama lokalne samouprave pomogle ispuniti ciljeve past će u sasvim neki udaljeni i vladajućoj grupi nepoznati plan. Na štetu i sramotu Hrvatske, bez obzira što upravo predsjeda Europskom unijom”, zaključio je Dobrović.

Komentari