‘DOBRO JUTRO’ Glasnovac o paketu mjera koje je donijela Vlada: Pozdravljam sve što će građanima olakšati zimu

Damjan Tadić/Cropix

Sabina Glasovac, saborska zastupnica i potpredsjednica SDP-a, komentirala je u N1 Studiju uživo Vladin paket mjera kojim se ograničavaju cijene energenata i pojedinih namirnica.

“Jedno istraživanje provedeno prije nekoliko dana pokazalo je da većina građana mjere iz ožujka nije niti osjetilo. A kako i bi kada je Vlada utrošila 4,6 milijardi kuna utrošila u ublažavanje inflatornog udara na život građana? S druge strane, Vlada nije napravila ništa da iskontrolira porast cijene struje. Nečinjenjem je oslabila učinak tih mjera na život građana. Kada govorimo o novom paketu, rekla bih ‘dobro jutro, Vlado’. Pozdravljam sve što će građanima olakšati zimu”, rekla je.

Kako navodi, ovo je puno bolji paket mjera nego onaj iz ožujka, ali ima i nekoliko nedostataka. “Plusevi su to da se išlo na širok spektar korisnika. Od studenata, roditeljskih naknada, energetskih vaučera i slično. Pozitivno je i to što će se smanjiti ovo inflatorno profiterstvo određenih kompanija, koje posluju s dobiti u cijeloj ovoj krizi”, rekla je Glasovac.

Tvrdi da su krizu najviše osjetili građani u riziku od siromaštva, dok su profiteri energetske kompanije i država. “Paket od 4,6 milijardi bio je mizeran i građani ga nisu niti osjetili. Trebalo je voditi računa o tome da svakom građaninu omoguće da može s istom svotom novca kupiti jednak broj proizvoda na kraju godine kao i na početku godine”, tvrdi Glasovac.



“To ne umanjuje činjenicu da je nužno potrebno mijenjati povećanje mirovina. Smatramo i da povećanje plaća u javnom sektoru nije dovoljno. U ovim mjerama trebale su biti dugoročne mjere poput usklađivanja mirovina i osnovice plaća u javnom sektoru. Dobar dio mjera iz ožujka je poništen. I dalje stojimo pri tome da je trebalo povećati osnovicu za socijalne naknade, koje bi dale veću dozu sigurnosti ljudima. U ovoj krizi državi i državnom proračunu ide dobro, ali su žrtvovali dobar dio standarda građana radi toga”, rekla je.

Kada govorimo o zamrzavanju cijena, Glasovac je prije nekoliko mjeseci izrazila skepsu tome. Kaže da “nismo u stanju raditi monitoring tih cijena”.

“Već danas imate negodovanje prehrambene industrije. Imate i povećanje cijena određenih namirnica. Treba voditi računa i o tome da ne dođe do nestašice”, rekla je Glasovac.

 

Komentari