Dobar početak turističke godine u Zagrebu s 10 posto više turista

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Za Zagreb je turistička sezona dobro počela budući da su u siječnju, sa 61,5 tisuća dolazaka turista i 132,2 tisuće noćenja, ostvareni porasti od po 10 posto u odnosu na siječanj 2019., podaci su Turističke zajednica grada Zagreba (TZGZ).

Domaćih je turista u Zagrebu u siječnju bilo 18,2 tisuća ili 11 posto više nego u siječnju 2019. dok su sa 38,3 tisuće noćenja u plusu od osam posto.

Stranih turista je u Zagreb došlo 43,3 tisuće ili devet posto više, a oni su ostvarili gotovo 94 tisuće noćenja ili 10 posto više. Pritom su najviše noćenja ostvarili turisti iz Italije, BiH, Njemačke, SAD-a i Srbije. U dolascima stranih turista u Zagreb u siječnju ove godine među prvi pet mjesta su još i turisti iz Južne Koreje.

Brojna događanja u Zagrebu

“Takvo povećanje turističkih dolazaka i noćenja možemo zahvaliti početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ali i dobrom pozicioniranju Zagreba kao zanimljive ‘city break’ destinacije na karti Europe i svijeta. To potvrđuje i porast od čak 41 posto u noćenjima turista iz SAD-a, čemu su pridonijele i intenzivne marketinške aktivnosti TZGZ-a na tom tržištu”, ocjena je direktorice TZGZ-a Martine Bienenfeld.



U vezi s rezultatima iz SAD-a, Martina Bienenfeld ističe i dobru suradnju s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u New Yorku, kao i provedenu online kampanju s poznatim Smithsonian Magazineom, koji obrađuje teme popularne kulture, povijesti, umjetnosti i inovacija.

Suradnja s tim magazinom je ostvarena, kako dodaje, u 2019. putem američkog Smithsonian Institution, čiji je online magazin promovirao zagrebačku turističku i kulturnu ponudu na posebnoj internetskoj stranici.

Uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, koje traje do kraja lipnja, Bienenfeld napominje da se u Zagrebu može očekivati veći broj turista u nadolazećim mjesecima i to zbog raznih događanja, među kojima je u ožujku Četvrti festival svjetla Zagreb, kojim se obilježava početak proljeća kao i sezone brojnih događanja na otvorenom.

Komentari