Digitalni nomadi: Dodatna prilika za hrvatski turizam?

Pixabay

Digitalni nomadi, koncept koji kod nas još nije toliko razvijen, mogao bi biti dodatna prilika za hrvatski turizam.

Riječ je o velikom bazenu potencijalne nove vrste turist. Naime, procjenjuje se da u svijetu ima 17 milijuna potencijalnih digitalnih nomada, a u Opatiji je održana konferencija “Digitalni nomadi prilika za novi koncept turizma”.

Koja je definicija digitalnog nomada? Vrlo jednostavno: to je profesionalac koji svoj posao može obavljati online s bilo kojeg mjesta na kojem ima dobru infrastrukturu za spajanje i rad na internetu.

Teško je procijeniti koliko je digitalnih nomada bilo ili je trenutačno u Hrvatskoj. No svjesni su prednosti koje Hrvatska nudi.



Prilagođeni zakoni

Hrvatska je među prvim zemljama prilagodila svoje zakone digitalnim nomadima.

“Izmijenila je sve potrebne zakone, od zakona o strancima, zakona o porezu, zdravstvenih zakona. Niz akata koji su bili potrebni da se omogući digitalnim nomadima dobivanje vize, prebivališta i boravaka na 12 mjeseci. Samim time vidimo da je odaziv izuzetno velik, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta za HRT.

Sigurno je da su digitalni nomadi budućnost 21. stoljeća. Stoga je važno privući te uglavnom mlade, u pravilu visokoobrazovane ljude.

Komentari