Dejan Kovač: U stanju smo fiskalne neodrživosti i očekuje nas debelo stezanje remena u 2021.

S koliko visokim dugom Hrvatska ulazi u ovu krizu u odnosu na onu iz 2008. godine, što to u ovoj situaciji znači kada većina Europe također ulazi u dodatna zaduživanja zbog koronakrize, upozorava u svojoj Facebook objavi Dejan Kovač.

“Što se sivi u gori zelenoj?
Al’ su dugovi, al’ su kreditori?
Da su dugovi, već bi okopnuli,
kreditori, već bi otišli;
nit’ su dugovi, nit’ su kreditori,
nego šator age Bankrot-age:

U ovom slučaju više zelene boje znači više zaduživanja, dok siva boja znači održivu razinu zaduživanja. Hrvatska je u prošlu krizu ušla sa 37,26%, dok danas ulazi sa duplo više duga. Svi ovi koji javno govore da smo u boljoj situaciji nego prije prošle krize, trebalo bi im se oduzeti diplome, da bude žalosnije doktorate.

Dok sam zadnje tri godine pričao da smo nepripremljeni za ovakve scenarije, drugi samoprozvani ekonomisti od strane lobista i političkih stranaka su pričali pričice. Danas rade isto, jer izbori su na vratima i treba sebe osigurati, a za građane baš nas briga.



Dosada je naša sudbina ovisila samo o nama, ali sada je na djelu zakon spojenih posuda u zaduživanju, kad mi netko nudi obveznice Italije, Hrvatska mi nije baš toliko lukrativna.

Primjetimo da se većina Europe zeleni, a bit će još više u 2020. Svjetski dug je u Q4 2019 već bio na granicama održivosti, a sada sa porastom potražnje za inozemnim zaduživanjem možemo očekivati i rast premija rizika.

Hoće li Bankrot-aga pokucati na naša vrata?
Ovisi da li smo spremni na državničke poteze. U svakom slučaju iako ne dođe, u stanju smo fiskalne neodrživosti i očekuje nas debelo stezanje remena u 2021,” upozorava Kovač.

Quo vadis Hrvatska?

Što se sivi u gori zelenoj?Al' su dugovi, al' su kreditori?Da su dugovi, već bi okopnuli,kreditori, već bi otišli;nit' su dugovi, nit' su kreditori,nego šator age Bankrot-age:U ovom slučaju više zelene boje znači više zaduživanja, dok siva boja znači održivu razinu zaduživanja. Hrvatska je u prošlu krizu ušla sa 37,26%, dok danas ulazi sa duplo više duga. Svi ovi koji javno govore da smo u boljoj situaciji nego prije prošle krize, trebalo bi im se oduzeti diplome, da bude žalosnije doktorate. Dok sam zadnje tri godine pričao da smo nepripremljeni za ovakve scenarije, drugi samoprozvani ekonomisti od strane lobista i političkih stranaka su pričali pričice. Danas rade isto, jer izbori su na vratima i treba sebe osigurati, a za građane baš nas briga.Dosada je naša sudbina ovisila samo o nama, ali sada je na djelu zakon spojenih posuda u zaduživanju, kad mi netko nudi obveznice Italije, Hrvatska mi nije baš toliko lukrativna.https://www.ft.com/content/5312c821-8163-454a-ab9d-027eef097480?shareType=nongiftPrimjetimo da se većina Europe zeleni, a bit će još više u 2020. Svjetski dug je u Q4 2019 već bio na granicama održivosti, a sada sa porastom potražnje za inozemnim zaduživanjem možemo očekivati i rast premija rizika.Hoće li Bankrot-aga pokucati na naša vrata?Ovisi da li smo spremni na državničke poteze. U svakom slučaju iako ne dođe, u stanju smo fiskalne neodrživosti i očekuje nas debelo stezanje remena u 2021.??✊#saveme

Gepostet von Dejan Kovač am Donnerstag, 7. Mai 2020

Komentari