Dejan Kovač: Ne znamo povlačiti sredstva iz EU, predlažem ‘lokalcima’ da se pozabave s ovim

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ekonomist Dejan Kovač komentirao je lokalne izbore te povlačenje sredstava iz EU. 

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Čestitke svima na rezultatima izbora, starim i novim “lokalcima”. Dosta slavlja – Idemo raditi! Imamo 3 godine bez izbora, 2. smo zemlja u EU po količini sredstava dodijeljenih u novom planom, ali imamo “MALI” problem… ne znamo povlačiti sredstva iz EU.

U prošlom “Cohesion Fund” povukli smo samo 36%! Lošiji od nas su bili samo Bugarska i Grčka….



Drugo, imajte na umu da utvrđene ukupna financijska sredstva dodijeljena odlučenim (odabranim) projektima kao % planiranih mogu premašiti 100% u slučaju da se država odluči za portfelj projekata financijski veći od dogovorenog plana.

To se može dogoditi kao “strategija upravljanja rizikom portfelja” za ublažavanje rizika neuspjeha u realizaciji nekih projekata kasnije u tom razdoblju. Hrvatska je uz Rumunjsku prvak u ovome na 191% tj. da polažemo sva jaja u istu košaru. Ako se košara razbije…

Ono što me više brine da istu strategiju radimo i sada tj. ne treba ponavljati iste greške već treba diversificirati na veliki broj sposobnih, a ne na mali broj politički podobnih koje je politici lakše “upravljati”. 30 godina smo van planske ekonomije, vrijeme je da se počnemo tako i ponašati…

Povlačenje sredstva je know-how i bez obzira što smo dobili ogromna sredstva u slijedećem paketu mi nećemo magično preko noći naučiti povlačiti sredstva. Hrvatska vlada u tom pogledu nije napravila puno, pa predlažem “lokalcima” da se pozabave s ovim, jer su na terenu s ljudima i bliži su potrebama tržišta. Naučimo građane kako povlačiti sredstva!”, napisao je na Facebooku.

Komentari