Dario Hrebak za portal Otvoreno: Država ne bi trebala nikome pomagati!

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Slavonskom Brodu s ministrima Zdravkom Marićem i Darkom Horvatom obišao tvrtku Đuro Đaković. Sastali su se s novom upravom te posrnule tvrtke čiji radnici još čekaju svoje plaće za prosinac.

Tvrtka Đuro Đaković koja proizvodi, između ostaloga i vojna oklopna vozila Patria trenutno ima 1000 zaposlenih, no kako je najavio ministar Horvat taj bi broj u budućnosti trebao pasti na 700, uz objašnjenje kako se neće braniti svako radno mjesto, već je cilj očuvati samu tvrtku. Za to očuvanje tvrtke jučer je potpisom ugovora između Uprave i HPB-a osigurano 150 milijuna kuna financijske injekcije, koja će osigurati pokrivanje dugova prema dobavljačima i državi, te nabava materijala za dovršetak ugovorenih poslova, koji bi trebali osigurati dodatnu likvidnost u iznosu od 128 milijuna kuna.

Uz to ministar Horvat je najavio još jednu financijsku injekciju od 150 milijuna kuna koja bi trebala dati poslovnu perspektivu Đuri Đakoviću.

‘Država guši poduzetništvo nepotrebnim regulativama’

Treba li država ulaziti u dodatna zaduživanja kako bi spašavala posrnule tvrtke poput Đure Đakovića, za portal Otvoreno komentira predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak:



“Država ne bi trebala nikome pomagati, niti uspješnim tvrtkama kao što su recimo Infobip ili Rimac automobili, pa tako niti brodogradilištima ili u ovom slučaju Đuri Đakoviću. Država treba samo postaviti preduvjete da se poduzetništvo može razvijati, a ne ga gušiti s bespotrebnim regulativama, porezima ili onim najgorim, a to je političkim kadroviranjem u menadžmentu kompanija. U ostalom međunarodne institucije nam uvjetuju smanjivanje udjela države u kompanijama, a po mom mišljenju tih udjela ima u previše tvrtki. Što manje države u našim životima, gospodarstvu, ali i našim novčanicima – tim bolje. Neka se država bavi smanjenjem poreza i stvaranjem uvjeta za generiranje veće gospodarske aktivnosti”, izjavio je Hrebak, te dodao:

“Kompanije ili mogu ili ne mogu osigurati svoj opstanak na tržištu i to treba biti jedini kriterij, a sada imamo situaciju gdje imate povlaštene tvrtke oko kojih se država angažira i daje novac poreznih obveznika kako bi opstale, a na drugoj strani imate stotine i tisuće manjih i srednjih poduzetnika koji su prepušteni sebi, odnosno tržištu. To nije fer tržišna utakmica, jer nisu svi u jednakom položaju”, zaključio je Hrebak.

Horvat o Đuri Đakoviću: Nećemo braniti isključivo svako radno mjesto, nego očuvati kompaniju

Komentari