Dalmatinski ugostitelji na sat vremena prekinuli rad; Zahtijevaju manje poreze i spašavanje radnih mjesta

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX/ilustracija

Više od 1000 ugostitelja iz cijele Dalmacije u sklopu akcije “4 do 12”, u četvrtak u 11,56 sati prestalo je u svojim objektima na sat vremena posluživati goste, zahtijevajući manju poreznu presiju i spašavanje radnih mjesta 

Akciju su organizirali Nacionalna udruga ugostitelja i Udruženje ugostitelja Split, a splitskim ugostiteljima pridružili su se i ugostitelji iz Šibenika, Zadra, Dubrovnika i ostalih gradova na jugu zemlje.

Ugostitelji tom akcijom žele upozoriti na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa, potaknuti odgovorne institucije na žurno djelovanje kako bi se sačuvala radna mjesta. Akcija je osmišljena kao nastavak nedavne akcije ugostitelja Istre i Kvarnera s istim ciljevima, samo što se ovaj put ne zove „5 do 12“ nego „4 do 12“, kako bi se upozorilo na činjenicu da vrijeme za djelovanje nadležnih institucija protječe te će uskoro biti prekasno.

Na konferenciji za novinare održanoj kod kipa Grgura Ninskog glasnogovornica Udruženja Ugostitelja Split Jelena Tabak izjavila je da je visoka stopa PDV- a u ugostiteljstvu veliki problem, koji ih prati još od prije koronakrize, ustvrdivši da je pitanje PDV-a bilo riješeno prije pandemije, ugostitelji bi već sada možda imali više sredstava za prebroditi zimu i ovu kriznu godinu.



“Naši zahtjevi mjera potrebnih za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva su jasni – obustava naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajna preferencijalna stopa na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 13 ili 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije“, rekla je Tabak.

Navela je i da je u Hrvatskoj trenutno ugroženo 60 tisuća radnih mjesta u ugostiteljstvu te poručila da će i dalje ustrajati u svojim akcijama dok im se zahtjevi ne ispune.

“Ne tražimo nikakvu milostinju, niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri  rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti. Tu je još niz mjera kojima bi nam se moglo pomoći na razini lokalnih samouprava, od rasterećenja poreza na potrošnju do umanjenja koncesijskih naknada, ali ključne mjere koje će pomoći svim ugostiteljima – PDV i dostupnost sredstava za likvidnost i investicije – moraju se riješiti na državnoj razini“, navela je Tabak.

Komentari