CRNE PROGNOZE NA TRŽIŠTU Kovač: Najave recesija stvaraju informacijskih nesklad i plodno su tlo za špekulante raznih vrsta

N1

Ekonomist Dejan Kovač komentirao je stanje na tržištu u vrijeme koronakrize te pojasnio o čemu je riječ.

“Kako to da tržišta rastu uz crne prognoze?

Ipak sam bio u pravu, tržišta su se korigirala u četvrtak i petak, te svi glavni tržišni indeksi su zabilježili pad uzastopna dva dana.

Sad da li je to zbog objave najvećeg kvartalnog pada BDPa u zadnjih 12 godina(u srijedu) ili zbog nečeg drugog, to nažalost samo sa deskriptivnom analizom nećemo nikada saznati, a prejudicirati uzroke bilo bi neznanstveno.



Dejan Kovač: Samo do ljeta nam je potrebno 70 milijardi za održavanje ‘hladnog pogona’

Ono što sigurno znamo i što nas povijesti uči je da najave recesija i harmonizacija financijskih tržišta sa realnom ekonomijom stvaraju informacijskih nesklad i plodno su tlo za špekulante raznih vrsta.

Trenutni “bear market” ili medvjeđe tržište je najbrže u povijesti, od vrhunca tržišta do pada u bear market trebalo je samo 20ak dana npr. za usporedbu u Velikoj depresiji 1930ih je trebalo duplo duže za isti pad. Naravno, danas je svijet isto više povezan i informacije putuju puno brže.

NEKOLIKO JE ODGOVORA Kovač: Kako to da tržišta rastu uz crne prognoze?

Ono što nas povijest uči, ako pogledamo graf, da nakon svakog pada ide i određeni rast. Pitanje je da li je taj rast utemeljen na ekonomskim fundamentima tj. realnoj ekonomiji ili su špekulanti na djelu. Često se dogodi da tržišta prejako reagiraju i na incijalni šok krize.

Od dna do danas imamo rast S&P500 za nekih 20ak%. Po mojoj slobodnoj procjeni, trenutno su špekulanti na djelu, jer efekt na padu BDPa u Q2 ćemo tek vidjeti, a samim time i ponovno korekciju tržišta.”

Komentari