ĆORIĆ: Proces komunikacije s mađarskom stranom po pitanju otkupa dionica INE će se do okončanja ovog procesa zaustaviti

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon sjednice Vlade kazao je da je zahtjev za reviziju arbitražne odluke iz 2016. u vezi Ine rezultat pravomoćne presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja nakon sjednice Vlade objasnio je reviziju protiv arbitražne odluke u vezi Ine.

Kazao je da će Vlada uputiti zahtjev za reviziju protiv arbitražnog pravorijeka iz 2016. Ministarstvo gospodarstva zaduženo je pokrenuti reviziju, pred švicarskim saveznim vrhovnim sudom. Rok za podnesak je 8. veljače 2022. godine, a do kraja 2022. očekuje se odgovor švicarskog vrhovnog suda.

– S obzirom na odluku da RH zahtijeva reviziju arbitražne odluke iz 2016., proces komunikacije s mađarskom stranom po pitanju otkupa dionica INE će se do okončanja ovog procesa zaustaviti, istaknuo je.



Na pitanje radi li se o kupovanju vremena, rekao je da nije riječ o manevru jer je Hrvatska za realnu otkupnu cijenu mađarskog udjela u Ini imala novac, a pravna akcija je rezultat pravomoćne presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

– Revizija arbitražnog pravorijeka pred švicarskim sudom ne znači da se naši zahtjevi uvažavaju. Ako švicarski vrhovni sud potvrdi hrvatsku poziciju, tek tada se ponovno može pokrenuti arbitražni postupak, objasnio je.

Ina će, dodao je, ove godine imati dobar rezultat, prije svega zbog porasta cijena nafte i naftnih derivata.

Istaknuo je da je 2021. bila godina oporavka Ininog poslovanja.

– Hrvatska je 2016. već pokrenula reviziju presude arbitražnog suda, UNCITRAL-a, na istoj razini, ali pravne okolnosti su bile drugačije. Tada je Ustavni sud RH poništio presudu u slučaju Ina-Mol. Sada je pravna pozicija Hrvatske bolja.

Od otkupa mađarskog udjela u Ini nije se odustalo zbog ulaska u eurozona, kao ni zbog straha od novog javnog duga.

– Hrvatska i mađarska snaga nisu se mogle dogovoriti oko otkupa cijene, rekao je i rekao da ne može otkriti koliko je Hrvatska nudila, a Mađarska tražila, jer bi se time iskazalo hrvatsko viđenje vrijednosti Ine i utjecalo na stanje cijena dionica na burzi, kazao je.

Rekao je i da bi poništenje ugovora iz 2009. dalo veći manevarski prostor Hrvatskoj u upravljanju Ine, a taj je ugovor predmet revizije pred švicarskim sudom.

Poruka Molu je da, anticipirajući presudu Vrhovnog suda Vlada RH poduzima pravne radnje koje su na raspolaganju, dodao je.

Neće doći do značajnog poskupljenja električne energije

Ćorić je uvodno rekao da je na sjednici Vlade donesen čitav niz odluka. Prva od njih je uredba o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije.

– Povećavamo udio koji Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) kupuje od proizvođača s 40% na 60% jer je riječ o fiksnoj cijeni i tako ćemo HROTE-u omogućiti da utječe na ne veliko povećanje elekrične energije. Na svjetskom tržištu bilježi se bum cijena energenata, rekao je.

Kazao je da to ne znači da do poskupljenja neće doći, ali neće biti toliko značajna, iako nije htio kalkulirati do kolikih bi poskupljenja moglo doći.

Druga odluka odnosi se na Višegodišnji program gradnje komunalnih vodnih građevina za razdoblje do 2030. godine.

– Imat ćemo 41 univerzalnog isporučitelja, koji će biti posljedica integracije na pojedinim dijelovima županija. Okrupnjavanjem vodnih isporučitelja jačamo njihove kapacitete, s ciljem jačanja vodnokomunalne infrastrukture, kojih ćemo imati u vrijednosti većoj od 57, odnosno 58 milijuna kuna, rekao je.

Komentari