ĆORIĆ: Možemo očekivati da će u sljedećih mjesec ili dva dana godišnja inflacija rasti, ne samo u RH, već i na razini EU-a

Tomislav Ćorić/Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima.

Na početku se osvrnuo na značajan rast cijena goriva u Hrvatskoj od ponoći. Razmišlja li Vlada da se ponovno uvede uredbe ograničavanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata?

– Ono što vidite vi, vidimo i mi. Ono o čemu će ovisiti daljnje postupanju, jesu cijene na globalnom tržištu ovoga tjedna. To će biti referentno za određivanje cijena od sljedećega utorka. Za sada ne poduzimamo ništa, ako dođe do značajnije eskalacije, Vlada je do sada reagirala, a reagirat će i ubuduće, poručio je ministar Tomislav Ćorić.

Danas je utorak, sjednica Vlade je ovoga tjedna biti već sutra.



– Pričekat ćemo kraj tjedna pa ćemo onda biti pametniji po pitanju idućeg utorka i prosjeka koji će generirati novu razinu cijena. Ovisno o kretanjima ovoga tjedna ćemo promišljati naše odluke za sljedeći tjedan.

Ćorić: Nema “Plana B” za Trgovsku goru

U BiH se opet razgovaralo o odlaganju otpada na Trgovskoj gori, u susjednoj državi bi htjeli da to tamo ne bude. Postoji li neki Plan B?

– Nije se pričalo o odlaganju, već o skladištenju. To je bila jedna od tema sastanka s kolegom Košarcem. RH je u proteklom razdoblju iskoračila prema BiH strani, oni su formirali svoj stručni tim kojemu je dan na uvid sva moguća dokumentacija po pitanju izgradnje skladišta nuklearnog, odnosno srednje i nisko radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Usuglasili smo se da ćemo nastaviti komunikaciju na ekspertnoj razini, da eventualno BiH stručnjaci dobiju i daljnji uvid. Mi s time nemamo nikakav problem. Na lokaciji Trgovska gora vodit ćemo se najvišim ekološkim standardima, ne zbog 250 tisuća građana koji se nalaze s druge strane granice, već poglavito zbog naših građana te naših susjeda i prijatelja s druge strane granice. Ne postoji način da ovaj proces bude kompromitiran. Ne postoji Plan B. Želimo na sigurnoj lokaciji uz najviše standarde izgraditi objekt koji će služiti ne samo za skladištenje otpada, već za niz frakcija otpada koje se nalaze širom teritorija RH.

Osvrnuo se na pitanje inflacije i moguće poskupljenje energenata.

– Možemo očekivati da će u sljedećih mjesec ili dva dana godišnja inflacija rasti, ne samo u RH, već i na razini EU-a, a temeljem globalnih trendova. Očekivanje je da će 2022. godina donijeti nešto nižu stopu inflacije u odnosu na 2021. godinu, ističe, dodajući da se očekuje “smirivanje tenzija” na energetskom tržištu plina i nafte.

Komentari