Ćorić: Cijepljenje je jedini način da se sezona i ekonomski rast nastave

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić komentirao je posljedice pandemije na gospodarstvo, daljnji razvoj gospodarstva u jeku turističke sezone, kao i moguće prognoze u slučaju četvrtog vala širenja koronavirusa.

“Ovogodišnji turistički brojevi itekako će ovisiti o onima epidemiološkim. Ne želimo zamišljati scenarij u kojem bi sezona završila 15. kolovoza ili prije jer bi on za Hrvatsku bio jako težak”, rekao je ministar  Ćorić u Dnevniku HTV-a. Zato se proteklih mjeseci, rekao je, intenzivno pozivalo na cijepljenje.

“Turizam, ključna gospodarska grana za Hrvatsku, generira toliko važne prihode bez kojih smo u ekonomskim problemima. Želimo učiniti sve da ova sezona bude što je moguće dulja. Imamo primjere poput Malte gdje je procijepljenost oko 80%, koja je pokazala odgovornost. Apeliramo na građane i građanke da učine sve kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje svojih bližnjih,  zdravlje hrvatske ekonomije, kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Na pitanje može li hrvatsko gospodarstvo izdržati još jedan, četvrti val epidemije, rekao da može, ali jako teško.



“Naš javni dug prošao je u jednom trenutku 90%. Jednu krizu smo uspjeli zauzdati. Posljedice bi bile jako teške”, upozorio je.

Govoreći o potporama za očuvanje gospodarstva koje bi se vezale uz one koji su cijepljeni, objasnio je da niti jedno ustavno ili zakonsko pravo time neće biti narušeno. Naglašava da se moraju skrbiti o hrvatskoj ekonomiji i zdravlju ljudi.

“U konačnici, svi mogu kritizirati, ali odgovornost je na Vladi, želimo odvojiti odgovorne od neodgovornih i odgovorne nagraditi”, rekao je.

Dodao je da je Hrvatski zavod za zapošljavanje taj koji komunicira i određuje pravila za potpore za radna mjesta.

“Mi nikoga ni na što nećemo prisiljavati, ali nitko nam ne može objasniti da je u redu da netko svojim necijepljenjem, ako nema medicinski razlog, dovede u pitanje svoje zdravlje, zdravlje ljudi oko sebe i zdravlje hrvatske ekonomije”, poručio je.

Rekao je i da će se tražiti način da se svi cijepe, odnosno da “shvate da je to način da se sezona i ekonomski rast nastave, da izađemo u plusu ove godine i nastavimo putem održivog ekonomskog rasta”.

“To je naša dužnost i obveza i nikakvi besmisleni komentari i kritike nas u tome ne smiju spriječiti”, kaže.

Komentirajući neslužbene informacije da se bez COVID potvrde, ako uskoro bukne četvrti val epidemije, neće moći u bolnice i druge javne ustanove, čak i šoping-centre, rekao je da su na Vladi razgovarali o nizu scenarija i alternativa.

“Naše pravovremene reakcije su učinile to da, ako bude sve u redu, Hrvatsku ove godine očekuje gospodarski rast od 6 postotnih bodova. Ne želimo vjerovati da će oni neodgovorni učiniti to da gospodarskog  rasta ne bude i da financijska snaga Hrvatske nestane zato jer neki misle da mogu činiti što žele i ugrožavati sebe i druge.

Na kraju je rekao da će gospodarstvo iznaći putove oporavka ako se sloboda kretanja ljudi, kapitala i robe nastavi, što COVID potvrde omogućavaju. Ponovio je da će se to odnositi na one koji su se cijepili, a za one koji nisu, zemlje u okružju učinit će svoj dio posla tako da im onemoguće da se kreću slobodno.

Komentari