Cijene nafte skočile na iznad 42 dolara

Pixabay

Cijene nafte ponovo su u utorak na međunarodnim tržištima prekračile razinu od 42 dolara budući da analitičari procjenjuju da će obnovljena ograničenja zbog širenja zaraze Covidom 19 tek ograničeno utjecati na potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,06 dolara. Jučer su zaključile trgovinu u minusu 1,71 dolar.

Na američkom se tržištu barelom u ugovorima za isporuke u listopadu, koji istječu danas, trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 39,89 dolara. U aktivnijim ugovorima za isporuke u studenom poskupio je 57 centi, na 40,11 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,80 dolara.

Tržišta je jučer uznemirio rast broja zaraženih na glavnim tržištima. U Francuskoj raste stopa zaraze, Italija uvodi obavezna testiranja, Španjolska traži pomoć vojske a Njemačka stanje opisuje zabrinjavajućim.

Trgovci su nervozni i zbog vijesti iz Britanije da se vlada sprema tražiti od građana da ponovo rade od kuće i da planira nova ograničenja za pubove, barove i restorane, budući da bi mjere mogle zakočiti potražnju za energentima.

Danas se tržište stabiliziralo i prevagnula su nagađanja da će eventualna ograničenja biti fokusirana na određene regije.

“Budući da će eventualna nova ograničenja vjerojatno biti više lokalnog karaktera, oporavak potražnje za naftom trebao bi se nastaviti, iako sporijim tempom”, procjenjuje Giovanni Staunovo iz UBS-a.

“Razdoblje vrlo skromnog povećanja potražnje vjerojatno je završilo”, zaključuje ipak.

Ublažavanje naftne blokade u Libiji također je jučer pritisnulo cijene, ali analitičari očekuju da će opskrba i dalje biti nedovoljna jer libijski izvoz vjerojatno neće brzo dosegnuti razinu na kojoj je bio prije sukoba.

“Put prema novoj definiciji normalnog na naftnom tržištu postao je kompliciraniji, ali i dalje smatramo da će potražnja biti nešto veća od ponude i da će se višak polako istopiti”, rekao je Norbert Rücker iz švicarske banke Julius Baer.

Potporu cijenama pružila je prigušena zabrinutost za potražnju u SAD-u budući da su rafinerije u Teksasu ostale otvorene s obzirom na prognozu da bi nova tropska oluja trebala i dalje gubiti na snazi.

Trgovci sada čekaju podatke Američkog naftnog instituta (API) o zalihama koji bi trebali biti objavljeni kasnije u utorak. Analitičari u preliminarnom Reutersovom istraživanju predviđaju da će pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina i rast zaliha derivata.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela naftnih proizvoda košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 41,49 dolara, te je pala za 1,49 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari