Cijene nafte pale prema 68 dolara, trgovce brine širenje zaraze u Aziji

ilustracija

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara pod pritiskom rasta broja novozaraženih u Aziji, koji je zasjenio otvaranje pojedinih europskih gospodarstava.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,41 dolar. U sličnom se iznosu smanjila i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 65,03 dolara.

Trgovce je na početku tjedna ohrabrilo otvaranje britanskog gospodarstva nakon četveromjesečne blokade uvedene kako bi se suzbilo širenje covida 19.

Očekivanja snažnog gospodarskog rasta osnažile cijenu nafte

Francuska i Španjolska već su proteklih tjedana ublažile ograničenja paralelno ubrzanom procjepljivanju građana, a Portugal i Nizozemska učinili su to u subotu budući da se bliži sezona ljetnih praznika.


Očekivanja snažnog gospodarskog rasta nakon ukidanja ograničenja podupirala su proteklih tjedana visoku razinu cijena nafte, iako mnogi investitori strahuju od inflacije koja bi mogla potaknuti podizanje ključnih kamatnih stopa i zakočiti potrošnju.

Na oprezu su i zbog straha od širenja vrlo zaraznog soja koronavirusa otkrivenog u Indiji na druge zemlje.

“Kontinuirani solidni gospodarski rast plodno je tlo za oporavak svjetske naftne potražnje, a može ga poremetiti samo… širenje virusa u svijetu”, zaključio je analitičar PVM Oila Tamas Varga.

Pala prodaja benzina i dizela

Neke indijske savezne države priopćile su u nedjelju da će produljiti mjere zatvaranja kako bi suzbile zarazu, koja je u Indiji ubila više od 270 tisuća ljudi.

U takvim je uvjetima prodaja benzina i dizela u indijskim državnim rafinerijama pala u prvoj polovini svibnja za petinu u odnosu na prethodni mjesec.

Tvrdokorno širenje virusa otkrivaju i pripreme Singapura za zatvaranje škola u ovom tjednu. Japan je u međuvremenu objavio izvanredno stanje u još tri prefekture.

“Čini se da tržište oscilira između ohrabrujućeg poboljšanja potražnje u Sjedinjenim Državama i Europi i slabe potrošnje u Aziji zbog širenja covida 19”, konstatira Kevin Solomon iz StoneX-a.

Raspoloženje na tržištu prigušio je i sporiji rast proizvodnje u kineskoj industriji u travnju i znatno slabiji promet u maloprodaji no što se očekivalo, praćeni upozorenjima dužnosnika o novim problemima u oporavku drugog gospodarstva svijeta.

Kineska prerada sirove nafte bila je u travnju 7,5 posto viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, ali nije dosegnula razinu iz posljednjeg kvartala 2020.

Opskrba benzinom i derivatima na američkog istočnoj obali postupno se pak normalizira nakon blokade cjevovoda Colonial Pipelinea koju je prouzročio kibernetički napad.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 66,16 dolara i bila je 62 centa niža u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari