Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini

Ranko Šuvar / CROPIX

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara pod pritiskom vala prodaja koji su pokrenuli zabrinutost za potražnju u Kini i ulični prosvjedi protiv mjera suzbijanja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,67 dolara nego u vrijeme zatvaranja trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,96 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,71 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,09 dolara nižoj cijeni, od 74,19 dolara. U petak zaključio je trgovinu u minusu 1,66 dolara.

Tržišta već tjednima strahuju za potražnju u Kini zbog novog vala covida 19 koji je potaknuo vlasti brojnih gradova da ponovo ograniče kretanje građana i propišu masovno testiranje ili čak zatvaranje čitavih četvrti.



“Uz sve izraženija strahovanja od slabljenja potražnje u Kini s obzirom na rast broja zaraženih covidom 19, prodaju (nafte) potaknula je i politička neizvjesnost stvorena rijetkim primjerom prosvjeda u Šangaju zbog strogih vladinih restrikcija”, tumači Hiroyuki Kikukawa iz Nissana.

Kina je ostala vjerna politici predsjednika Xi Jinpinga o nultoj toleranciji prema covidu 19, unatoč tome što je veći dio svijeta uglavnom ukinuo ograničenja.

Stotine prosvjednika sukobile su se u nedjelju u Šangaju s policijom, a prosvjedi protiv ograničenja proširili se i na druge gradove.

U međuvremenu grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 i diplomati EU-a razgovaraju o ograničenju cijene ruske nafte na 65 do 70 dolara kako bi Moskvi ograničili prihode za financiranje vojne ofenzive u Ukrajini i istodobno izbjegli poremećaje na globalnim tržištima.

Vlade EU-a još se ne uspijevaju dogovoriti o limitu, a utjecaj njihove odluke mogao bi biti ograničen, nagađaju analitičari.

“Razgovori o cjenovnom limitu bit će nastavljeni, ali čini se da on neće biti strog kao što se prvotno mislilo, moglo bi se reći da će biti toliko blag da će gotovo izgubiti smisao”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

“Tako je, primjerice, prijetnja ruskoj proizvodnji gornjom cjenovnom granicom od 70 dolara minimalna, budući da se već prodaje oko te razine”, dodao je.

Cijene bi trebale biti ograničene od 5. prosinca, kada na snagu stupa EU-ov embargo na rusku naftu.

Tržišta će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji će 4. prosinca razgovarati o proizvodnoj politici. U listopadu OPEC+ odlučio je spustiti ciljanu razinu proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u petak porasla 2,28 dolara, na 83,80 dolara.

 

Komentari