Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

Pixabay

Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 37,48 dolara. Danas istječu ugovori za isporuke u prosincu, a cijena barela u ugovorima za isporuke u siječnju pala je oko 40 centi.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 47 centi i njime se trgovalo po 35,71 dolar.

Cijene su danas oscilirale između blagog plusa i minusa od gotovo jednog dolara, odražavajući nervozu trgovaca zbog opetovanih mjera zatvaranja u Europi i američkih predsjedničkih izbora koji će biti održani sljedeći tjedan, napisao je trgovac naftom sa sjedištem u Singapuru.



Vlade diljem Europe uvele su u ovom tjednu nova ograničenja kako bi suzbile širenje koronvirusa, a Njemačka je objavila da ne očekuje da će se njezino gospodarstvo potpuno oporaviti prije 2022. godine.

Iako je širenje zaraze smanjilo mobilnost i potrošnju goriva u Europi, potražnja u SAD-u još se drži, napisao je Mike Tran iz RBC Capitala u bilješci klijentima.

Pandemija je zabrinula vodeće prozivođače koji na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinim saveznicima, uključujući Rusiju, trenutno koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji.

U siječnju planirali su je povećati za dva milijuna barela dnevno ali su vodeći proizvođači Saudijska Arabija i Rusija nedavno poručili da bi se trebala smanjivati za otprilike 7,7 milijuna barela dnevno i iduće godine, s obzirom na mjere zatvaranja u Europi ali i veću libijsku proizvodnju.

Sljedeći sastanak OPEC+ trebao bi biti održan 30. studenog i 1. prosinca a njegov rezultat mogao bi podići ali i spustiti cijene nafte za 10 dolara, napominju analitičari PVM-a.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 37,12 dolara, što znači da je bila za 1,30 dolara niža nego u prethodnom radnom danu.

Komentari