Cijene dionica u Aziji ojačale, ulagači se nadaju da će uskoro biti razvijeno cjepivo

Pixabay

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa, ali i da će središnje banke uvesti nove poticajne gospodarske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi trgovinski dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačale između 0,4 i 1,2 posto.

U petak je navršeno šest mjeseci od kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa, a širenje tog virusa u svijetu ne posustaje.



Zbog toga su najveća svjetska gospodarstva uronila u recesiju, a milijun ljudi ostali bez posla, što je navelo vlasti i središnje banke na dosad nezabilježene fiskalne i monetarne poticaje gospodarstvima.

Zahvaljujući tome, tržišta dionica su se oporavila, no oporavak gospodarstava nije tako brz kao što su se ulagači nadali da će biti.

Zbog toga se nadaju cjepivu koje bi zaustavilo širenje virusa i omogućilo gospodarske aktivnosti bez strahovanja od novih restriktivnih mjera.

Tako je ulagače ohrabrila vijest od vikenda da je kompanija AstraZeneca, u suradnji sa sveučiilištem Oxford, nastavila klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus, nakon što je za to dobila odobrenje regulatornih vlasti.

Ispitivanja ovog eksperimentalnog cjepiva u kasnoj su fazi, a ono je jedno od najnaprednijih među brojnim potencijalnim cjepivima na čijem se razvoju radi.

Prošloga su tjedna ispitivanja prekinuta jer se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.

A kako se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama.

Stoga će ovoga tjedna u njihovom fokusu biti sjednice čelnika niza središnjih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske središnje banke.

Komentari