Cijene dionica farmaceutske industrije u padu, oporavlja se tržište rada

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle. Među ostalim, znatno su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 318 bodova ili 0,93 posto, na 34.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 4.201 bod, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 13.632 boda.

Tržište rada se oporavlja

Pozitivno je na tržište utjecala vijest da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao na 498.000, dok je tjedan dana prije bilo 590.000 tih zahtjeva.



To, kao i dan prije objavljeni podaci da je u travnju u privatnom sektoru posao dobilo 742.000 Amerikanaca, pokazuje da se tržište rada oporavlja.

Stoga se nestrpljivo očekuje službeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 978.000.

Budu li podaci snažni, kao posljednjih mjeseci, to će značiti da se oporavak gospodarstva ubrzava, ali i da bi Fed mogao povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Povećavaju se procjene rasta gospodarstva

Doduše, čelnici Feda neprestano ponavljaju kako se tržište rada još nije dovoljno oporavilo da bi se razmišljalo o zaoštravanju monetarne politike.

„Investitori su ohrabreni niskim kamatnim stopama i fiskalnim poticajima koje je vlada ubrizgala u gospodarstvo. Zahvaljujući tome, povećavaju se procjene rasta gospodarstva i zarada kompanija”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle. Među ostalim, znatno su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.

No, pao je farmaceutski sektor, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Joe Biden podržao prijedlog o odricanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19.

Cijene dionica Pfizera i Moderne pale su više od 1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 7.076 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 15.196 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 6.357 bodova.

Komentari