Cijene dionica Amazona i Netflixa dosegnule rekordne razine unatoč nesigurnom poslovanju na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu su cijene dionica Amazona i Netflixa dosegnule rekordne razine, no trgovalo se nesigurno jer su ulagači zabrinuti zbog gospodarskih šteta od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 33 boda ili 0,14 posto, na 23.537 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.799 bodova, a Nasdaq indeks 1,66 posto, na 8.532 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica Amazona za 4,4, a Netflixa za 2,9 posto jer potražnja za dostavom proizvoda i online streaming uslugama raste, s obzirom da je Amerikancima naloženo da zbog koronavirusa ostanu kod kuće.

No, to su rijetke kompanije kojima zbog koronakrize prihodi i zarade rastu, dok većina zbog blokade dijelova gospodarstva bilježi loše poslovne rezultate.



Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto.

Pad zarada od 12,8 posto bio bi najveći godišnji pad od financijske krize.

Posljednjih tjedana cijene dionica rasle

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

“Nećemo svjedočiti V-obliku oporavka gospodarstva i vjerujem da će ulagači uskoro to shvatiti, stoga smatram da je prerano reći da je tržište dosegnulo dno”, kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

Nakon niza loših makroekonomskih pokazatelja, sasvim je jasno da američko gospodarstvo ulazi u recesiju. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 5,2 milijuna.

To je, doduše, manje nego tjedan dana prije, kada je taj broj skočio za 6,6 milijuna, no ukupno je u proteklih mjesec dana bez posla ostalo više od 20 milijuna Amerikanaca.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 5.628 bodova, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 10.301 bod. Pariški CAC oslbio je, pak, 0,08 posto, na 4.350 bodova.

Komentari