Cijena nafte porasla iznad 100 dolara

Pixabay

Cijena nafte u utorak je porasla iznad 100 dolara, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+). Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je u odnosu na dan ranije za 31 cent, na 100,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 94,29 dolara.

Sastanak OPEC-a +, koji uključuje i Rusiju, održat će se u srijedu. Dva od osam izvora kazala su da će se razgovarati o skromnom povećanju proizvodnje, dok su ostali rekli da je povećanje malo vjerojatno.

– Ovog puta imamo puno više neizvjesnosti. Ovotjedna odluka pokazat će koliko je skupina još uvijek ujedinjena, rekao je analitičar brokerske kuće OANDA Craig Erlam.

Dodatnu brigu na tržištu izaziva i posjet predsjednice zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, s mogućom eskalacijom napetosti između SAD-a i Kine.



Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas nije objavila u odvojenom izvješću cijenu barela košarice nafte njezinih članica. OPEC je jučer izvijestio da je u petak košarica stajala 110,90 dolara, što znači da je porasla za šest centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari