Češka novim plinovodom gradi stratešku poziciju u međunarodnom tranzitu

Twitter

Prve pošiljke plina krenule su novim visokotlačnim plinovodom Capacity4Gas kojim Češka nastoji poboljšati poboljšati opskrbu plinom i izgraditi stratešku poziciju u međunarodnom tranzitu tog energenta.

Plinovod dug 150 kilometara i kapaciteta do 27,5 milijardi prostornih metara godišnje transportirat će kroz Češku plin iz Rusije, od sjeverne do zapadne granice s Njemačkom.

Na sjevernoj granici s Njemačkom priključuje se na plinovod Eugal, koji transportira plin iz čvorišta na Baltičkom moru, a na zapadnoj granici nadovezuje se na plinovod Megal i sustav transporta do granice Njemačke i Francuske.

“Cilj je projekta Capacity4Gas izgraditi novu plinsku infrastrukturu (…) i povezati je s postojećim sustavom transmisije i plinovodom Eugal u Njemačkoj”, stoji na internetskoj stranici češkog operatora Net4Gas.“Projekt povećava transmisijske kapacitete (na ulaznoj točki za nekih 35 milijardi kubičnih metara plina godišnje) za potrebe opskrbe Češke plinom i tranzit plina prema Slovačkoj”, dodaje se.

Nova infrastruktura jača vezu Češke i srednje i istočne Europe sa zapadnoeuropskim plinskim čvorištima i time osigurava pristup više izvora opskrbe plinom, “uključujući planirane LNG terminale u Njemačkoj”, navodi se u priopćenju češke kompanije.

“Realizacija projekta istodobno jača stratešku ulogu Češke u međunarodnom tranzitu plina, uzimajući u obzir i mogući budući prijevoz plinova iz obnovljivih izvora, uključujući vodik”, dodaje se.

Gradnja plinovoda Capacity4Gas počela je 2017. godine a stajala je više od 540 milijuna eura.

Komentari