Cappelli i Počivalšek: Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove kada okolnosti to budu dozvoljavale

Izvor: Ministarstvo turizma

U Ministarstvu turizma danas su se sastali ministar turizma Gari Cappelli i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek.

Ministri su razgovarali o mjerama i planovima vezanim uz turizam i trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19, priopćeno je iz Ministarstva turizma. 

Hrvatska i Slovenija već dugi niz godina imaju odličnu turističku suradnju ne samo zbog činjenice što se zajednički predstavljamo na dalekim tržištima već i zbog toga što su gosti iz Slovenije jedni od najvjernijih i najbrojnijih gostiju u Hrvatskoj.

Aktivno razgovaramo o mogućnostima otvaranja granica kao i o načinima da osiguramo sve potrebne mjere i procese kako bi slovenski građani mogli provesti odmor u Hrvatskoj. Posebno smo se osvrnuli i na slovenske građane koji imaju nekretnine i pokretnine u Hrvatskoj te pokušavamo pronaći rješenja za njihov dolazak do svojeg vlasništva uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.



Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove kada okolnosti to budu dozvoljavale, a želimo i iznaći načine za osiguranje najviše razine zdravstvene zaštite hrvatskih i slovenskih građana prilikom moguće turističke razmjene“, istaknuo je Cappelli.

Ministri su razgovarali i o omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja o čemu se razgovaralo i tijekom videokonferencije ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma koja je održana ranije ovog tjedna.

U Hrvatskoj se nalazi 110 tisuća privatnih nekretnina u vlasništvu Slovenaca

Ovom prilikom su također istaknuli važnost jačanja pozicije turizma, odnosno dostupnosti financijskih sredstava za sektor turizma kroz buduće financijske okvire EU kao i u trenutnoj situaciji kako bi se održala stabilnost gospodarskih subjekata te radna mjesta u sektoru turizma.

U Hrvatskoj se nalazi oko 110 tisuća privatnih nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana te bi bilo prikladno dopustiti im da posjete svoje ljetne rezidencije. U Sloveniji smo optimistični glede mogućnosti barem djelomičnog uspostavljanja prekograničnog turističkog prometa između naše dvije zemlje, bar u kasno ljeto i pod posebnim uvjetima zdravstvene zaštite, izjavio je slovenski ministar Počivalšek istaknuvši da su Slovenija i Hrvatska tradicionalne turističke i prijateljske zemlje te da su oba naroda dobri domaćini.

Slovenci su među najbrojnijim gostima u Hrvatskoj

Podsjećamo, prema podacima iz sustava eVisitor tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,6 milijuna dolazaka i gotovo 11 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije.

Tijekom protekle godine slovenski turisti ostvarili su najveći broj dolazaka i noćenja nakon tržišta Njemačke te su tako već dugi niz godina među najbrojnijim gostima u Hrvatskoj.

Osim toga, podsjećamo kako se još od 2010. godine Hrvatska i Slovenija zajednički promoviraju na dalekim tržištima poput Japana, Južne Koreje, Kine, Brazila itd. pod sloganom “Experience Croatia, Feel Slovenia”, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

Komentari