Burilovićeva primanja potakla su nova pitanja. Kolika je plaća šefova HOK-a i HUP-a?

Mediji su u ponedjeljak doznali kako plaća predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića iznosi 23 tisuće kuna, a navodno s ostalim naknadama i iznosima Burilović mjesečno zaradi više od 60 tisuća kuna.

Čelnik HGK-a tako navodno zaradi i 32 tisuće kuna mjesečno kao član Nadzornog odbora Ine i Podravke, a prima i 1800 kuna naknade kao član Uprave državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naknadno se otkrilo kako zaradi i četiri tisuće kuna mjesečno kao član Nadzornog odbora tvrtke Badel 1862.

Burilović je u emisiji Otvoreno potvrdio medijske napise o tome da mu plaća iznosi 23 tisuće kuna, ali kaže i da ostali iznosi i naknade nisu točne.

“Ostali iznosi nisu točni, ali moja plaća u HGK-u je točna. Ja imam i neka druga primanja u određenim institucijama i preko svog privatnog biznisa, ali nije toliki iznos”, rekao je Burilović i dodao kako može razumjeti da se na tu plaću gleda kao veliku, ali i da se on poduzetništvom bavi tri desetljeća.



Portal Direktno pitao je Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) i Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) kolika je plaća njihovih čelnih osoba.

Dragutin Ranogajec je predsjednik HOK-a postao u siječnju 2011. godine, a trgovac je po struci. Iz HOK-a su odgovorili kako neto plaća njihovog direktora iznosi 12 tisuća kuna i kako koristi službeni automobil.

HUP nije htio reći kolika je plaća glavnog direktora dr. sc. Damira Zorića i v. d. predsjednice HUP-a Marine Pulišić. Ali otkrili su koje su funkcije volonterske.

“Hrvatska udruga poslodavaca dobrovoljna je i interesna udruga poslodavaca i poduzetnika koji djeluju u Republici Hrvatskoj. HUP se financira iz dobrovoljnih članarina te iz prihoda ostvarenih iz niza projekata koji su ugovoreni na otvorenom domaćem i međunarodnom tržištu. Zaposlenici u stručnim službama HUP-a zaposleni su temeljem ugovora o radu, sukladno Zakonu o radu. Glavni direktor je rukovoditelj stručnih službi i zaposlen je temeljem ugovora za mandatno razdoblje. Sve druge dužnosti u HUP-u, uključujući i predsjedničku funkciju, volonterske su. Podatci o visinama plaća zaštićeni su osobni podatci i ne mogu se javno iznositi (niti je HUP to dužan jer nismo na proračunu niti imamo obavezne članarine)”, odgovorili su za Direktno iz HUP-a na pitanje o plaćama čelnih osoba.

Komentari