Bujas: Država mora prestati s ‘bacanjem’ sredstava te smanjiti poljoprivrednicima namete i porez na dohodak

Davor Pongracic / CROPIX

Krajem ožujka, tadašnja inicijativa, a danas udruga “Glas poduzetnika”, predložila je osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo. Vlada ga nikada nije osnovala, no to nije obeshrabrilo udrugu u cilju da konkretnim prijedlozima nužnih i hitnih ekonomskih mjera i reformi upućenih Vladi i državnim institucijama, pokuša ubrzati ekonomski oporavak cijelog društva te izgraditi zdrave temelje za Hrvatsku 2.0, kako ju nazivaju.

Koja je uloga poljoprivrede u najavljenim mjerama, koji je njezin značaj, koliko može doprinijeti poljoprivrednik, što možemo naučiti u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom, komentirao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Veliki investicijski ciklus bi se mogao dogoditi baš u poljoprivredi

“Vjerujem da poljoprivrednici shvaćaju da je tržište mjerilo te da će naći model direktnog plasmana proizvoda. Da će i ulagati u svoju vlastitu edukaciju i modernizaciju proizvodnje, kao i diverzifikaciju, jer sve počinje od njih. Sada, u ovom momentu je možda najveća šansa baš za poljoprivredu – za povećanje proizvodnje hrane, modernizaciju, edukaciju… U svakom slučaju, jedan veliki investicijski ciklus bi se mogao dogoditi baš u poljoprivredi, ali onoj 21. stoljeća i poljoprivrednici, stari ili novi tu šansu mogu i moraju zgrabiti. Netko tko je do jučer imao restoran, možda će sutra biti poljoprivrednik”, rekao je Bujas.

U posljednjih nekoliko dana Glas Poduzetnika oštro je osudio postupanje Državnog inspektorata prema ugostiteljima te su se pobunili protiv drakonskih kazni.



GLAS PODUZETNIKA PROTIV DRAKONSKOG KAŽNJAVANJA Bujas: Ako će donijeti sutra pravilnik o mjerama, kako su mogli jučer ići s kažnjavanjem

“Svaki segment i svaka djelatnost nam je jednako važna. Ne radimo razlike među poduzetnicima i obrtnicima u kontekstu djeatnosti, već uvijek reagiramo na nepravedno i nepošteno postupanje države, pogotovo u današnjim okolnostima te dajemo konkretne prijedloge u interesu svih”, pojasnio je predsjednik Udruge.

“Svima nam je jasno da su se pravila igre na tržištu znatno promijenila te da se moramo prilagoditi jednom novom, nazovimo ga korona tržištu, u očekivanju pronalaska lijeka. Naši OPG-ovci (pogotovo vrhunski) će isto tako morati naći novi, direktan put do kupaca, prilagoditi se, a koliko vidim, već je sada dostupno dosta online platformi”, smatra Bujas.

Država mora prestati s “bacanjem” sredstava

“Modernizirajmo našu poljoprivrednu proizvodnju, digitalizirajmo je, ulazimo u ono što donosi jasan povrat. Država treba prestati s “bacanjem” sredstava, a svakako rasteretiti porezno sve one koji žele investirati u agrar, smanjiti svim poljoprivrednicima namete i porez na dohodak te preko banaka omogućiti iznimno povoljne kredite, kao i daljnje poticanje EU sredstvima.”

Glas poduzetnika traži sastanak s premijerom: Očekujemo jasan plan povratka na tržište te da neke mjere postanu trajne

“Poljoprivreda je naša šansa, no moramo imati moderni, digitalizirani, organizirani agrar – tržišno orijentirani, koji može izvoziti svoje proizvode, koji je konkurentan”, zaključio je Bujas za Agroklub.

Komentari