Brzi online zajmovi – čak 75 % korisnika ponavlja svoj upit!

Nedavne ankete korisnika brzih online zajmova u Velikoj Britaniji pokazale su da čak 75 % korisnika ponovi svoj upit barem još jedanput. Kako građani razvijenih zemalja doživljavaju brze online zajmove i zašto im popularnost svakim danom sve više raste? 

Jednostavnost podnošenja zahtjeva za zajmom, koji se odvija isključivo putem interneta, prilaganje skenirane ili fotografirane osnovne dokumentacije, brzina obrade tog zahtjeva i hitna isplata novca na bankovni račun korisnika (najčešće u roku od nekoliko minuta do 24 h) objašnjavaju fenomen popularnosti online zajmova u razvijenim državama svijeta. 

Uočljiv skok u potražnji za brzim zajmovima posljednjih 10-ak godina u državama poput SAD-a, Velike Britanije i među vodećim zemljama članicama Europske unije često se objašnjava i povećanom digitalizacijom društva.

Popularnost brzih online pozajmica prati veću uporabu digitalnih uređaja poput računala, laptopa, tableta te osobito pametnih telefona koji su posljednjih deset godina doživjeli pravi bum popularnosti. Zahvaljujući upravo pametnom telefonu u rukama držimo odlično sredstvo za realizaciju online zajma, tj. uređaj za brz dolazak do novca (jer mobitelom se pristupa internetskoj stranici zajmodavca ili mobilnoj aplikaciji, može se nazvati i raspitati oko detalja kreditiranja, kao i fotografirati dokumente). No, vratimo se malo na početak i definirajmo pojmove. Što su brzi online zajmovi (brzi krediti, brze pozajmice)?



Online zajam brz put do novca kad novac hitno treba 

Online zajmovi su brze pozajmice manjeg iznosa novca (od par stotina do nekoliko tisuća eura, funti, dolara… ovisno o državi u kojoj se podnosi zahtjev) na kraće vremensko razdoblje (od 15 dana do par mjeseci) koje se u potpunosti odvijaju putem interneta.  

Od zahtjeva do isplate novca na bankovni račun korisnika često je potrebno maksimalno 24 sata što online zajmove čini posebno privlačnim načinom brzog dolaska do novca u situacijama kad je novac hitno potreban.

Prema spomenutoj britanskoj anketi, iako korisnici često brze zajmove koriste za podmirivanje neplaniranih troškova (poput plaćanja medicinskih usluga,  popravaka kvarova automobila i kvarova u kućanstvu), 50 % ispitanih izjavilo je kako online zajmove koristi i za plaćanje režija (koje su u zemljama poput Velike Britanije poprilično visoka stavka za kućni budžet). 

Dakle, oni brze internetske zajmove vide kao izvrstan način za rješavanje manjih, nenadanih financijskih izazova, a ne kao konačno rješenje svojih financijskih nedaća. Potražuju manje svote novca koje vraćaju već od iduće plaće, a po potrebi ponove svoj upit (čak 75 % ispitanih). 

Budući da se zahtjev za brzim zajmom podnosi isključivo putem internetske stranice (ili mobilne aplikacije), korisnik usluge može to učiniti u vremenu i s lokacije koja njemu najbolje odgovara. Niti u jednom trenutku neće biti potrebno fizički se sastati s nekim službenikom niti ikome dostavljati papirologiju jer se sve odvija putem interneta. Potrebna je osnovna dokumentacija koja se fotografira, tj. skenira i učita uz online zahtjev. Ono što je korisnicima važno je da na raspolaganju imaju i telefonski broj službe za korisnike (često čak i besplatan!) koji mogu nazvati kako bi se informirali. 

Važan preduvjet: redovita mjesečna primanja 

Ovi kratkoročni internetski zajmovi isplaćuju se isključivo punoljetnim građanima koji su u stalnom radnom odnosu ili u mirovini i koji imaju neblokiran tekući račun. Dakle, onima koji imaju stalan i redovit izvor prihoda. Iznosi isplaćenih zajmova u skladu su s visinom primanja. To je uvjet koji korisnik treba ispuniti, no ono što brze online pozajmice čini privlačnima je činjenica kako tvrtka zajmodavac ne traži da korisnik ima jamca ili neki drugi oblik garancije da će posuđen novac vratiti! 

Zajmodavac čak ne traži niti objašnjenje koja je svrha pozajmice što daje prednost brzim zajmovima nasuprot privatnim pozajmicama kad svojim kolegama, prijateljima ili rodbini osoba koja hitno treba novac mora objašnjavati razloge svog zaduživanja. 

Jasan izračun troškova 

Online kalkulator (filter) troškova, koji izračunava pristojbe prema unosu željenog iznosa novca i planiranog roka povrata i koji je jasno uočljiv na internetskim stranicama zajmodavca, nužan je element svake ozbiljne i kvalitetne ponude brzih online zajmova. 

Korisnik procjenjuje koliko mu novca treba i na koje razdoblje, a svi troškovi obrade zahtjeva odmah su vidljivi, pa tako i pristojba koju treba platiti. 

U slučaju nemogućnosti pridržavanja roka povrata novca, moguć je dogovor oko produljenja roka, ali isto tako zajmoprimac novac može vratiti i prije ugovorenog roka povrata. Dapače, ranijim povratom poboljšava si kreditni rejting kod zajmodavca! 

Građani razvijenih zapadnih zemalja spremni su platiti naknadu za uporabu online zajma. Jasno im je da ovaj odličan sustav, u kojem brzo i jednostavno dolaze do novca, ima i svoju cijenu, a često je to za njih puno manja cijena od one koju „plaćaju“ u privatnim pozajmicama kad se rodbinski i prijateljski odnosi narušavaju zbog novca.

Komentari