Brojka onih koji su izašli ili izlaze iz HUP-a popela se na 34. Radi li se o borbi za moć ili smjeni generacija

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Čelnik Orbica Branko Roglić, još jedan od osnivača, a sada, uz Adris, i glavni inicijator egzodusa velikih iz HUP-a, potvrdio je kako se brojka onih koji su izašli ili izlaze, a među njima je i Fortenova, već popela na 34.

“Nijedan ozbiljan poduzetnik ne može više funkcionirati u toj sredini. Pridružuju nam se svi koji znaju misliti svojom glavom”, rekao je Roglić Večernjem listu.

Udruženje staro četvrt stoljeća napuštaju osnivači

U “oproštajnom” pismu HUP-u napisao je, tvrdi, kako su se dogodile monstruozne stvari koje ne može razumjeti ni opravdati te da je sadašnja organizacija izgubila vjerodostojnost.

Roglić za ponedjeljak najavljuje zajednički sastanak i osnivanje inicijativnog odbora tvrtki koje napuštaju HUP, nakon kojega će dati zajedničku izjavu. U HUP-u je jučer održan konzultativni sastanak bivših čelnika i članova savjeta, ali bez Branka Roglića i Ante Vlahovića. U priopćenju iz HUP-a poručeno je da su dobrovoljna udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenje potpuno prepušteno slobodnoj volji pojedinca.



HUP je četvrt stoljeća jedan od najmoćnijih sudionika javnog života u zemlji, interesna organizacija kojoj su se klanjali svi dosadašnji ministri i premijeri. Nema važnijeg zakona ili poteza u zemlji koji se nije usuglašavao s poslodavačkom i menadžerskom vrhuškom koja je u posljednjih 27 godina defilirala HUP-om.

Pretvorba, privatizacija, proračuni, porezna politika, radno zakonodavstvo, strategije, reforme… u pripremnoj su se fazi najprije brusili s predstavnicima kapitala prije nego što su dospjeli u javnu raspravu, piše Večernji list.

HUP osnovao Ivica Todorić

Osim očite financijske moći, jer HUP je osnovao vodeći industrijalac Ivice Todorića te direktori najvećih banaka i kompanija, utjecaj te organizacije proizlazio je i iz činjenice da je, premda dobrovoljna asocijacija poduzeća, stekao monopol na zastupanje interesa poslodavaca.

HUP je, inicijalno, i osnovan sa željom da zastupa interese poduzeća i poslodavca u kolektivnim pregovorima sa sindikatima, a ne da njegovi članovi i osnivači lobiraju za svoje poslove po ministarstvima te budu što bliže vatri, kako bi se i sami bolje ugrijali.

Tek je prošle godine HUP dobio prvu ozbiljniju konkurenciju na javnoj sceni kroz novoosnovanu udrugu Glas poduzetnika, no i oni, koliko god agresivni i glasni bili, nisu još ni blizu tome da pokrenu zakonski postupak utvrđivanja reprezentativnosti na državnoj razini te eventualno otmu HUP-u neko mjesto u GSV-u, Upravnom vijeću Zavoda za zapošljavanje i ostalih javnih ustanova u čija su upravna i nadzorna tijela uključeni kao socijalni partneri.

Komentari