Broj zaposlenih raste i dostiže se rekordna 2008. godina

Ilustracija Foto: Pixabay

Potražnja za radnicima premašila je razine iz prošle, ali i iz 2019. godine. Signal je to koji najavljuje snažan oporavak tržišta rada. Grane koje zapošljavaju su graditeljstvo i IT idustrija te usluge koje se oslanjaju na ta dva sektora. Broj zaposlenih u turizmu i trgovini manji je nego prije pandemije. Ipak, očekuje se daljnji rast zaposlenosti, tako da smo nadomak rekornoj zaposlenosti iz 2008..

Nikolini Petan je koronakriza bila odskočna daska. Nakon što je dobila otkaz, postala je silom prilika obrtnica. Danas uređuje internetski portal, predstavlja male proizvođače i nimalo ne žali za radom za poslodavca. Posla, kaže – ima. Neke stvari i odgađa, a kao majka cijeni vrijeme koje može provoditi s obitelji.

U građevinarstvu i IT industriji – 20 000 radnika više

Podaci pokazuju da je u pandemijskoj recesiji rastao broj obrtnika, no smanjivao se broj osoba koje rade kod njih. Tri su sektora intenzivno zapošljavala: građevinarstvo, IT i usluge koje su se naslanjale na ta dva sektora – danas imaju ukupno 20.000 radnika više.



Zaostaju jadranske županije

– Hrvatska je s 1.600.000 zaposlenih na vrhuncu. Ima jednak broj zaposlenih kao 2008. godine, kaže dr. sc. Danijel Nestić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. No, sve jadranske županije dosad nisu dosegnule onaj broj zaposlenih koji su imale prije pandemije. Jer, u trgovini i turizmu zaposlenih je ipak manje nego 2019.

Muškarci prošli bolje od žena

Istraživanje Ekonomskog instituta pokazalo je kako su u krizi prošle žene u odnosu na muškarce.

Povećana je ukupna zaposlenost žena, ali ne toliko koliko je povećana zaposlenost muškaraca tako da možemo reći da su u ovom oporavku muškarci prošli bolje od žena na tržištu rada, dodaje Nestić.

No pozitivne promjene uhvatile su maha, potražnja za radnicima raste već četiri mjeseca uzastopce.

Radi se o rastu od 10 do 15 posto na mjesečnoj razini, kaže Alen Mrvac. Dodaje kako je porta ‘Moj posao’ u prvih osam mjeseci ove godine sustigao ukupan broj oglasa u odnosu na 2019. Očekuje da će se do kraja 2021. taj uzlazni trend nastaviti.

Koronakriza je očito donijela promjene. Potporama za plaće očuvana su radna mjesta, pa se nije dogodio val otpuštanja u sektorima koji su bili najizloženiji. S rastom gospodarstva, očekuje se i daljnji rast zaposlenosti.

Komentari