Brodić: Ćorićeva izjava je predizborna, popunjenost kapaciteta nije važna zbog cijene

N1

“Ćorićeva izjava nije ništa drugo nego li predizborna, a popunjenost kapaciteta nije, kako bi dominantni hrvatski energetičar, dakle preko 4 milijuna njih, htio, važna zbog cijene, nego zbog sigurnosti i diversifikacije”, osvrnuo se na društvenim mrežama Ivan Brodić na raniju izjavu ministra energetike Tomislava Ćorića vezanu oko cijene plina.

Podsjetimo, ministar Ćorić izjavio je u utorak da će, nakon što je rezervirano 98 posto kapaciteta LNG terminala na Krku, prihodi tvrtke LNG Hrvatska u sljedećih pet godina premašiti 100 milijuna eura, te da bi cijene plina mogle padati.

“Dovršenjem ovog projekta i njegovim funkcioniranjem od 1. siječnja 2021. godine, Hrvatska se ucrtava na energetsku kartu Europe, postižemo prije svega sigurnost opskrbe Hrvatske plinom, doprinosimo i sigurnošću opskrbe EU-a i izbjegavamo bilo kakvu dodatnu naknadu za naše građane. Vi-a-vis povećane konkurencije na tržištu plina, odnosno projicirane cijene LNG-a, očekujemo da cijena plina u Hrvatskoj u idućem razdoblju ide u suprotnom smjeru, da i padne”, rekao je Ćorić.

Kapacitet terminala na Krku nema utjecaja na cijenu plina 

Međutim, urednik Energypress-a Ivan Brodić kaže kako je referentna burza cijene plina za Hrvatsku austrijsko plinsko čvorište i da je kapacitet terminala na Krku za to čvorište vrlo malen i neće utjecati na cijenu na toj burzi.



“Cijena se dogovara na tržištu, a ne ispod stola. Zašto bi vam netko prodao plin za x minus 20 posto, kad može za x? Tko je toliko lud”, pita se Brodić.

Dodaje i kako Ćorićeva izjava nije ništa drugo nego li predizborna, a popunjenost kapaciteta nije, kako bi dominantni hrvatski energetičar, dakle preko 4 milijuna njih, htio, važna zbog cijene, nego zbog sigurnosti i diversifikacije.

“Plin će doista pojeftiniti, ali to bi se dogodilo i bez terminala, naime, cijena plina veže se uz naftu i plin pojeftini gotovo uvijek nakon pada cijene nafte, približno nakon šest mjeseci. Ima tu još faktora. Servisi plinskih čvorišta, zatupljenost plinskih bušotina, jakost zime”, napisao je Brodić na Facebooku.

 

Komentari