Boeing razgovara s regulatorima oko problema u proizvodnji Dreamlinera

flickr

Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je da razgovara s matičnim regulatorima o problemu u proizvodnji 787 Dreamlinera koji je otkriven prošle godine.

KOMO News Radio izvijestio je, pozivajući se na savezne spise, da se radi o vertikalnom stabilizatoru na repu modela 787 koji je možda problematičan na 680 zrakoplova.

To je četvrti problem u proizvodnji zrakoplova 787 otkriven u proteklih nekoliko dana.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) ponovila je u četvrtak na upit o novom problemu da ‘istražuje greške u proizvodnji određenih mlaznih zrakoplova Boeing 787’, no nije odlučila hoće li izdati nove smjernice o upotrebi.



KOMO je izvijestio da je problem u pretjerano velikim prorezima koji bi mogli predstavljati sigurnosni problem i s vremenom dovesti do naprezanja strukture zrakoplova.

Boeing je u priopćio da je novi ‘problem utvrđen krajem 2019.’ i da su ga rješavali u hodu. Dodao je da su njegovi inženjeri zaključili ‘da ne utječe momentalno na sigurnost leta i da nije potrebno odmah poduzeti određene mjere’.

Najveći američki proizvođač zrakoplova dodao je da “surađuje s FAA-om na dovršenju smjernica za flotu u upotrebi. Očekujemo da će to zahtijevati jednokratnu inspekciju tijekom redovnog održavanja”.

Kompanija je u utorak priopćila da je u proizvodnji vodoravnog stabilizatora 787 otkrila da su neke komponente stegnute snažnije no što je navedeno u specifikacijama.

Neimenovani izvor izjavio je za Reuters da problem s horizontalnim stabilizatorom možda obuhvaća čak 900 zrakoplova.

Početkom tjedna američki je regulator objavio da istražuje još dvije greške u proizvodnji nekih 787-ica.

Boeing je u kolovozu priopćio da su zrakoplovne tvrtke isključile iz promleta osam zrakoplova tipa 787 zbog dva problema u odjeljcima trupa.

Komentari