Biljana Borzan: Građani se žale na robu s greškom, dosta je toga!

biljana borzan/Luka Stanzl/PIXSELL

O regulaciji elektroničkih proizvoda na tržištu kako bi oni trajali dulje, razgovarali su potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan i povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Didier Reynders. 

“U EU-u se godišnje proda čak 210 milijuna pametnih telefona. Međutim, premda 77 posto građana preferira popravak od kupnje novog uređaja, u slučaju kvara samo 11 posto se popravi, a ostali se bace. To stvara veliku štetu okolišu, ali i udar na džepove građana”, rekla je Biljana Borzan.

Reynders je obećao predstaviti novi zakon u prosincu ove godine. Tim zakonom bi se trebalo omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan popravak te zabrana ugrađenih kvarova.

“Svakodnevno mi se obraćaju građani koji kažu da im se aparat na koji su dali malo bogatstvo pokvario i sad je popravak skuplji od novog uređaja. Popravci moraju biti lakši, dostupniji i jeftiniji. Nije normalno da smo nekad sami mogli zamijeniti bateriju na mobitelu, a sada ne možemo ni doći do nje bez da dodatno oštetimo uređaj. Prije su se mobiteli sastavljali vijcima, a sada ljepilom. To se lako može riješiti u fazi dizajna, ali Komisija to konačno mora propisati”, istaknula je Biljana Borzan.


Dodala je kako se prema istraživanjima, veliki broj građana žali i na printere.

“Premda su printeri među najočitijim primjerima urađenog kvara, Komisija još ništa nije poduzela. Građani mi se žale da im primjerice nestane žute boje u pisaču i on automatski ne ispisuje crno, kopira ili scanira što nema nikakve veze sa žutom bojom. Vrijeme je da Komisija regulira trajanje svih vrsta proizvoda, a ne samo onih čiji je industrijski lobi najslabiji”, rekla je potpredsjednica europskih socijalista.

Povjerenik Reynders je istaknuo kako je ključno da potrošač u trenutku kupnje ima informaciju o očekivanom trajanju uređaja te mogućnosti popravka.

Naglasio je da Komisija intenzivno razmišlja kako u fazi dizajna urediti pravo na popravak u okviru Inicijative za održive proizvode, objavio je N1.

Komentari