Bernard Zenzerović: Ukoliko se situacija smiri u sljedećih mjesec dana, glavna turistička sezona može proći bez značajnijih posljedica

Dok se Hrvatskom širi panika zbog utjecaja koronavirusa na zdravlje ljudi, s pravom se treba zapitati kakve će to imati posljedice na gospodarstvo i turizam. Dobro je zabrinuti se za svoje zdravlje i ponašati se odgovorno prema sebi i drugima, ali nije dobro “izgubiti glavu” i bespotrebno širiti “virus straha” o tome kako ćemo se “svi odjednom razboljeti i nestati s lica zemlje”.

Samo uz trezveno razmišljanje i pametne postupke možemo se oduprijeti, ne samo koronavirusu, već i svim ostalim negativnim utjecajima bilo koje vrste, a koji nas muče u posljednje doba.

No, ako se panična situacija nastavi i dalje, a virus se nastavi širiti diljem svijeta čime bi pokrenuo razmjere pandemije – da u isto vrijeme na raznim dijelovima svijeta obolijevaju ljudi, tada bismo zaista trebali razmisliti – što i kako dalje.

U takvim uvjetima pada gospodarska aktivnost, trgovinska razmjena između zemalja, a slabi i turizam, za koji se zna da je jedna od temeljnih djelatnosti u našoj zemlji. Što će se zaista događati i kakve će posljedice imati na gospodarstvo, trgovinu i turizam, još uvijek nitko, sa sigurnošću ne može reći.



Ipak, zanimalo nas je kakav će biti tijek predsezone te je li zbog korone virusa ugrožena i turistička sezona odnosno cijela turistička godina?

Kako bismo saznali otkazuju li se turistički aranžmani i buking za Hrvatsku i kakve su najave za predsezonu, za portal Otvoreno.hr poslali smo upite nadležnima u turizmu. Do objave ovog teksta odgovorio je samo Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Izolirani slučajevi pojave virusa ne smiju biti razlog za paniku

Tako je Zenzerović rekao kako je “ovom situacijom potrebno komunikacijski i organizacijski upravljati na najvišoj razini, u zajedničkom interesu cjelokupnog gospodarstva”.

“Izolirani slučajevi pojave virusa ne smiju biti razlog za paniku, što potvrđuju svi vodeći hrvatski i svjetski stručnjaci”, istaknuo je Zenzerović.

O tome, kako će to da su u Hrvatskoj potvrđeni slučajevi oboljelih od koronavirusa utjecati na odluku inozemnih turista da za mjesto svog odmora odaberu neko od turističkih odredišta u našoj zemlji, Zenzerović je dodao kako se neki manje negativni utjecaji vide u predsezoni u segmentu turističkih tura i kongresa.

“S druge strane, ukoliko se situacija smiri u sljedećih mjesec dana, što i očekujemo, glavna turistička sezona može proći bez značajnijih posljedica”, smatra Zenzerović.

Komentari