Bauk: Ove zime oni koji se griju na struju naći će se u puno težem položaju od onih koji se griju na druge načine

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Uoči glasovanja u podne, Sabor je zasjedanje nastavio izjašnjavanjem o podnesenim amandmanima. Zastupnici će glasovati o izmjenama 60-tak zakona koje su potrebne zbog uvođenja eura, te o izvješću o radu HERA-e u 2021., koje su odbili i HDZ i svi oporbeni klubovi. Sabor treba donijeti i izmjene zakona o PDV-u koje donose snižene stope za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Vlada nije prihvatila SDP-ov amandman kojim traži niži PDV na struju, s obzirom na regionalnu nedostupnost plina.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk upozorio je da će ove zime oni koji se griju na struju naći u puno težem položaju od onih koji se griju na druge načine te je predložio amandman kojim bi se ta nepravda ispravila.

– Dio stanovnika Hrvatske, uglavnom Dalmatinci, nemaju se prilike grijati na plin, stoga bi ograničavanje cijene električne energije za sve jednako neovisno o polugodišnjoj potrošnji bilo pravedno, kazao je Bauk obrazlažući SDP-ov amandman na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), a koji je vladin predstavnik odbio.



Vladine mjere postavile su granicu polugodišnje potrošnje na 2500 kWh iza koje će se od listopada plaćati viša cijena struje.

– To je kao da se ukinu kategorije u boksu pa se svi natječu u jednoj kategoriji, rekao je Bauk. Poskupljenje električne energije i obračun PDV na tu, skuplju cijenu ima blagotvorni učinak na državni proračun, ali razorni na proračune kućanstava, ustvrdio je.

Vladin predstavnik odbio je i sve ostale oporbene amandmane na izmjene Zakona o PDV-u, među kojima i onaj da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najnižu moguću stopu od pet posto.

– To je ogromna stavka u kućnom budžetu, žene u državni proračun uplate godišnje 120 milijuna kuna na osnovu menstrualnog poreza, to je nepravedno i nepošteno, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Zastupnici će glasovati i o ostalim raspravljenim prijedlozima zakona među kojima su i dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa – izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji.

Uz to, glasovat će i o izmjenama Zakona o PDV-u koje donose snižene stope za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Izmjenama se predlaže i da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade, a kako bi se potaknulo korištenje obnovljivih izvora energije. Stopom od nula posto oporezivala bi se sva potrebna oprema i radovi, a isporuka solarnih ploča bez ugradnje i sve ostale opreme kao trgovačke robe i dalje bi se oporezivala po stopi od 25 posto.

Zakonske izmjene provode se i zbog uvođenja eura.

Prije toga provest će se izjašnjavanje saborskih zastupnika o predloženim amandmanima. Raspravit će se i prijedlog Zakona o gnojidbenim proizvodima, kojim se on usklađuje s europskim pravnim okvirom te se, uz ostalo, jasnije i preciznije normativno regulira provedba nacionalnih odredbi o gnojidbenim proizvodima.

Komentari