BAT ODLAZI IZ HRVATSKE Istri prijeti socijalna bomba: 500 obitelji ovisi o Tvornici duhana Rovinj

Istri prijeti socijalna bomba jer o tvornici ovisi 500 obitelji.

“To bi bilo loše za Općinu Kanfanar. Tu je moja mama i moji preci radili i vjerojatno će netko od djece raditi. Tako da bi jako, jako loše bilo za Općinu Kanfanar”, izjavio je Ermano iz Kanfanara.

Sindikati poručuju kako nije još gotovo. Iz British American Tobacco-a spremni su na razgovor, ali na potezu je Vlada.

“BAT, koliko sam ja informiran, traži upravo to da se na drukčiji način smanje trošarine i da se rasporede”, poručio je Ivica Blažević, dopredsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji.



Posljednje povećanje trošarina bilo je 1. travnja, za 40 kuna na 1000 komada. Cigarete su u prosjeku poskupjele za dvije kune, a britanska tvrtka upozoravala je da je poskupljenje cigareta imalo kontraefekt za državni proračun u koji je, s poskupljenjem od prije dvije godine, otišlo čak 150 milijuna kuna manje.

“Ne samo da su zabrinuti radnici u Istri ovdje, Tvornica duhana Rovinj, nego i naše kolege iz Virovitice i Podravine. Proizvođači duhana, jer sve što je Hrvatsko u ovoj cigareti je iz Podravine i duhan je naš”, poručio je Blažević.

Iz Kanfanara, u kojem se tvornica nalazi, napominju da problem treba riješiti i zadržati Britance u Hrvatskoj.

“Mi smo prije samo nekoliko mjeseci zahvaljujući i angažmanu BAT-a i njihovom sufinanciranju dobili plinovod do industrijske zone u Kanfanaru”, izjavio je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar.

Naravno da bi zatvaranje 500 radnih mjesta bio udarac i za Općinu Kanfanar i za šire okruženje. Bio bi to udarac i za proračun naše Općine i za proračune okolnih jedinica lokalne samouprave kroz porez na dohodak.

“Da toliko ljudi ostane bez posla, u vrijeme kad ni ja nemam svoj posao trenutno, nije dobro”, rekla je Valentina iz Višnjana.

British American Tobacco kupio je TDR za 505 milijuna eura. Tada su se obavezali da će proizvodnju u Rovinju zadržati najmanje pet godina. Prije petnaestak dana isteklo je pet godina, a Britanci su već jednom nogom van biznisa s Hrvatskom.

Komentari