Azijske burze znatno porasle na početku tjedna

Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu od kraja veljače.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,4 i 4,2 posto.

Na kineskim burzama nastavljen je snažan rast cijena dionica, započet prošloga tjedna, jer ulagači računaju da će se razdoblje jeftinog novca i poticajnih gospodarskih mjera nastaviti.



„Smatramo da se radi o taktičkom usmjeravanju na azijske dionice u kontekstu globalnog portfelja dionica. Vidimo niz pokretača azijskih dionica, među kojima bolju situaciju s koronavirusom i solidne gospodarske podatke”, pišu analitičari Nomure u osvrtu na situaciju na tržištima.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situaciju u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago pala.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,99 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,25 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao sa 107,50 na 107,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1270 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1250 dolara.

Cijena je nafte, pak, na londonskom tržištu jutros porasla 0,35 posto, na 42,95 dolara, nakon što je prošloga tjedna skočila 4,5 posto.

No, na američkom je tržištu cijena barela pala 0,6 posto, na 40,35 dolara, nakon što je prošloga tjedna porasla 4,4 posto.

Komentari