Azijske burze prate rast Wall Streeta, nema straha od inflacije

Shenzhenska burza, Kina

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1 posto, nakon što je jučer potonuo više od 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,8 i 3 posto.

Azijske burze prate jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za otprilike 1 posto, nakon što je predsjednik američke središnje banke Powell u izvješću Kongresu kazao da bi moglo proći i više od tri godine prije nego što inflacija dosegne ciljane razine od oko 2 posto.Prethodnih dana tržišta su bila pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i mogućnosti da Fed zaoštri monetarnu politiku i prije nego što se očekivalo, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

Komentarima o inflaciji Powell je zapravo poručio da Fed planira zadržati niske kamatne stope još dugo vremena, dok se gospodarstvo ne oporavi od koronakrize i ne postignu ciljevi o punoj zaposlenosti, objašnjavaju analitičari.

“Powell je kazao da će trebati tri godine dok se ne postigne ciljana razina inflacije, što znači da Fed neće povećavati kamatne stope do 2023. Zbog toga će se na tržišta dionica slijevati golemi iznosi novca koje investitori moraju ulagati”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ulagači očekuju da će, uz niske kamate, novi veliki fiskalni poticaji u SAD-u i napredak u cijepljenju protiv covida-19 podržati oporavak gospodarstva od koronakrize, posebice sektore koji su bili najviše pogođeni tom krizom.

Ulagače je oraspoložilo i priopćenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) da se samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 u ispitivanjima pokazala sigurnom i učinkovitom.

To znači da je u SAD-u otvoren put za odobrenje još jednog cjepiva protiv covida-19, što bi moglo ubrzati procese cijepljenja, a time i normalizacije društvenog i gospodarskog života.

Dolar oslabio prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,98 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,10 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 105,50 na 105,95 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2165 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2145 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros dosegnule nove najviše razine u 13 mjeseci.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,25 posto, na 63,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 67,33 dolara.

Komentari