Azijske burze prate rast Wall Streeta, japanski indeks dosegao najvišu razinu u 30 godina

Pixabay

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, pri čemu je japanski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u 30 godina, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rekordni dosezi indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dosegnuvši najviše razine od kolovoza 1990. godine, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.


Ulagači odahnuli

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

Zbog toga se o povećanju te pomoći na 2.000 dolara i dalje odlučuje u Kongresu. Zastupnički dom, u kojemu većinu drže demokratski zastupnici, sinoć je podržao povećanje pomoći na tu razinu.

No, upitno je hoće li taj prijedlog proći u Senatu, u kojemu veći drže republikanski zastupnici.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

„Nakon dogovora EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita i dogovora u Washingtonu o novim poticajima američkom gospodarstvu, ulagači su odahnuli jer su izbjegnuti najgori mogući scenariji”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki Axi.

I dok su na većini azijskih burzi cijene dionica porasle, u Šangaju su pale. Posljedica je to odluke dijela ulagača o povlačenju zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

Komentari