Azijske burze prate pad Wall Streeta, dolar ojačao

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,35 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,5 i 1,9 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones indeks skliznuo je 1,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,4, a Nasdaq indeks 3 posto.



Pritom su najviše pale cijene dionica u energetskom i tehnološkom sektoru.

Nada u brzi oporavak gospodarstva i goleme fiskalne i monetarne poticajne mjere potaknuli su snažan oporavak cijena dionica od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

Negativno na tržište utječu i podaci koji pokazuju da se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava, nakon zamaha prethodnih mjeseci.

Prema izvješću tvrtke IHS Markit, u rujnu su tvorničke aktivnosti u SAD-u porasle, dok je oporavak većeg, uslužnog sektora usporen.

“Gospodarska aktivnost kreće se na otprilike 80 posto razine od prije pandemije koronavirusa i neće se vratiti na te razine dok se ne razvije cjepivo. Oporavak je sporiji nego što je bio u ona tri mjeseca kada se gospodarstvo otvaralo nakon ‘lockdowna’”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Dolar ojačao treći dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom, pa se kreće oko najviše razine od kraja srpnja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 94,34 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,18 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,05 na 105,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1665 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1680 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale jer se trgovci plaše da će nove restriktivne mjere u vezi koronavirusa izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,9 posto, na 41,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,15 posto, na 39,48 dolara.

Komentari