Azijske burze porasle treći dan zaredom, prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu

Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, nakon što je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući nadi u nove poticajne fiskalne mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, pa se kreće na najvišim razinama u dvije i pol godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 1,5 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Azijske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks porastao već deveti od posljednjih 10 dana.

Taj rast zahvaljuje se nadi ulagača da će republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu uskoro postići dogovor o novim fiskalnim poticajima jer se američko tržište rada oporavlja sporije nego što se očekivalo.

To je pokazalo izvješće agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000.

Zbog toga Janet Walker, direktorica u tvrtki Abbot Downing, smatra da će i službeno izvješće o ukupnom zapošljavanju u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak, pokazati usporavanje tempa zapošljavanja.

“Zbog toga je važno da Kongres postigne dogovor o novim fiskalnim mjerama protiv posljedica koronavirusa. Slabost na tržištu rada mogla bi postati veći rizik ako se poticaji odgode. Kako bi se oporavak tržišta kapitala nastavio, nužni su dodatni poticaji”, kaže Janet Walker.

“Unatoč rizicima po gospodarstva, očekujemo daljnji rast tržišta kapitala zahvaljujući ‘jeftinom novcu’”, kaže Scott Berg, portfelj menadžer u tvrtki T. Rowe Price.

Pozitivno je na tržišta utjecalo i izvješće o rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru četvrti mjesec zaredom, pri čemu je u tom sektoru u kolovozu po prvi put ove godine zabilježen i rast zapošljavanja.

Uslužni sektor, koji čini oko 60 posto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava gotovo polovinu gradskog stanovništva, prvotne se sporije oporavljao od koronakrize nego veliki proizvođači.

No, posljednjih mjeseci njegov je oporavak ubrzan jer se restrikcije na kretanje i okupljanje ljudi, uvedene zbog širenja koronavirusa, ukidaju.

Komentari