Azijske burze porasle na početku tjedna. Ulagače ohrabrio razvoj u liječenju koronavirusa

Pixabay

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u liječenju koronavirusa, a porasle su i cijene nafte, dok tečaj dolara stagnira.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, pa je ponovno krenuo prema najvišoj razini u šest mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,4 posto.

U nedostatku značajnijih gospodarskih vijesti, azijski ulagači fokusirali su se na vijesti o napretku u liječenju koronavirusa.



„Tržište je jutros optimistično zbog razvoja situacije na terapeutskom frontu, nakon što su američke vlasti odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od Covid-19 virusa za liječenje oboljelih. Nije to cjepivo kojemu se svi u svijetu nadaju, no to je još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki AxiCorp.

Pozitivno na tržište utječu i rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa na američkim burzama u petak, nakon nešto boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ipak, na tržištima vlada oprez jer na Wall Streetu se cijene dionica kreću na najvišim razinama u povijesti, dok oporavak gospodarstva od koronakrize nije baš impresivan.

„Kako rizici rastu, kraj ljeta dobro je vrijeme za procjenu situacije na tržištima i analizu rizika i mogućnosti”, kaže John Normand, analitičar u banci JPMorgan.

Premda su gospodarski pokazatelji još uvijek daleko od predpandemijskih razina, burzovni indeksi u svijetu nadoknadili su gotovo sve gubitke od izbijanja koronakrize, što se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu.

Ipak, ostaju dvojbe je li takav snažan rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je većina gospodarstava u recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Komentari