Azijske burze porasle četvrti dan zaredom, najviše u Australiji

Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, dosegnuvši najviše razine u mjesec dana, jer su oživjele nade u nove poticajne mjere u borbi protiv koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto i dosegnuo najvišu razinu od početka rujna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 1 posto. U Hong Kongu su pale oko 0,7 posto, dok se na kineskim burzama zbog praznika ne radi.

Podršku tržištima pruža nada ulagača u dodatne poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, s obzirom da je zbog daljnjeg širenja koronavirusa oporavak gospodarstava izgubio na zamahu.



Najviše su jutros porasle cijene dionica u Australiji jer su vlasti u prijedlogu saveznog proračuna predvidjele veće fiskalne poticaje nego što se na tržištu očekivalo.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji snažan rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, čime su nadoknadili sve gubitke od prethodnoga dana.

Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak prekinuo pregovore s demokratima o paketu pomoći gospodarstvu, splasnule su nade u cjelovit paket fiskalnih poticaja.

No, jučer je nizom tvitova Trump pozvao Kongres da što prije prihvati parcijalne mjere pomoći, primjerice, zrakoplovnoj industriji, malim tvrtkama i potrošačima.

„Dan prije tržište je oštro palo zbog Trumpovih poruka, no svi očekuju poticajne mjere prije ili kasnije, a neki njihov oblik mogao bi uslijediti uskoro”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Nakon oštrog pada u ožujku zbog izbijanja koronakrize, od travnja su svjetski burzovni indeksi snažno porasli zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima u najvećim svjetskim gospodarstvima.

A očekuju se i daljnji poticaji.

„Ponovno se priča o poticajima u SAD-u i drugim zemljama, što je poticajno za tržišta dionica. Uz to, očekujemo da će američki Fed uvesti dodatne monetarne poticajne mjere prije Božića, ako fiskalni poticaji budu kasnili ili budu premali”, kaže Chris Weston, strateg u tvrtki Pepperstone.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala jer je na financijskim tržištima zbog nade u nove poticajne mjere ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,58 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,87 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,65 na 106,03 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1765 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 41,95 dolara, a na američkom tržištu oko 39,90 dolara.

Komentari